Naslovnica Visoko GNS VISOKO NASTAVLJA SA UNAPRIJEĐENJEM SVEUKUPNOG AMBIJENTA NA VISOČKOJ NOGOMETNOJ SCENI

GNS VISOKO NASTAVLJA SA UNAPRIJEĐENJEM SVEUKUPNOG AMBIJENTA NA VISOČKOJ NOGOMETNOJ SCENI

Gradski nogometni savez (GNS) Visoko nastavlja sa realizacijom dinamičnih aktivnosti na unaprijeđenju sveukupnog ambijenta na visočkoj nogometnoj sceni.

Trenutno je, uz realizaciju ostalih brojnih aktivnosti, fokus na edukaciji za nogometne sudije i delegate.

Sakib Porča – predsjednik GNS-a je, tokom razgovora za naš medij, istakao da je prevashodni cilj trenutnih aktivnosti članstvo GNS Visoko u Nogometni savez ZDK te da će se to uskoro dogoditi, odnosno GNS Visoko će postati pridruženi član Nogometnog saveza ZDK-a.

Želja je ispuniti sve norme kako bi se Nogometni savez iz našeg grada u punom kapacitetu priključio Nogometnom savezu ZDK-a.

Porča je javnost informisao da će uskoro biti raspisan i javni poziv za 20 trenera klubova koji egzistiraju pod okriljem visočkog GNS-a s ciljem što bolje edukacije i spremnosti za buduće izazove.

Posebno je akcentirao i rad sa mladim visočkim nogometnim nadama s ciljem promocije zdravog života, međusobnog druženja i dodatne popularizacije najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Sagovornik je podsjetio da se već pola godine na području Visokog odigrava nogometno takmičenje za mlade, odnosno igrače do 15 godina starosti (U-15), koje broji osam ekipa.

Pojasnio je da na području našeg grada ima još ekipa sa omladinskim pogonima, koje se, nažalost, još uvijek ne takmiče u pomenutoj ligi, ali i izrazio nadu da će se ta činjenica promijeniti u bliskoj budućnosti.

To bi značilo, naglasio je Porča, da će se od naredne sezone priključiti novih osam ekipa iz omladinskih pogona i to do 12 godina starosti (U-12).

Naredne sezone je planirano da bude povećan i broj ekipa u seniorskom ligaškom takmičenju GNS-a, čiji je predsjednik dodao da već postoje dvije prijave zainteresovanih nogometnih klubova, konkretno Omladinca i Goduše, koji bi se trebali od naredne sezone priključiti Gradskoj nogometnoj ligi.

Ukoliko sve bude prema očekivanjima, visočki klubovi koji trenutno nastupaju u nogometnoj ligi ZDK-a, Zmaj B. Mahala i Liješeva, prema Porčinim riječima, trebali bi se vratiti u visočku Gradsku nogometnu ligu, čime bi se ista proširila na 12 ekipa i dodatno dobila na kvaliteti.

Zbog toga je trenutno raspisani javni poziv za službena lica veoma bitan uz rješavanje pitanja, odnosno prevazilaženje problema, vezanih prevashodno za infrastrukturu visočkih nogometnih klubova.

Bitnu poruku Porča je uputio svim predsjednicima visočkih Mjesnih zajednica koje je pozvao da i dalje pomažu nogometnim ekipama sa svojih područja, prije svega zbog omasovljavanja omladine i zdravog, sportskog načina života.

Razgovor je zaključen informacijom da je do sada besprijekornom organizacijom visočki GNS omogućio treniranje i odigravanje utakmica za oko 200 dječaka čime je iste udaljio i od brojnih poroka koji su postali zlo naše svakodnevnice, što je podatak koji itekako vrijedi naglasiti.

Proširivanjem omladinske lige, broj sportski, odnosno nogometno aktivnih dječaka u trenažnom i takmičarskom procesu na visočkom području bi se povećao na 400 i taj zadatak mora biti uvijek biti na vrhu liste prioriteta svake lokalne zajednice, pa tako i visočke.
Razgovor sa Sakibom Porčom pogledajte večeras (srijeda, 1. februar) u emisiji Visoko info uz nadu i optimističnu poruku da visočkom nogometu i općenito cjelokupnom sportu, predstoje bolji dani i povratak starog – prepoznatljivog sjaja u kraljevskom gradu!

Slaven Mirković visoko-rtv.ba