Naslovnica Globus Hrvatska: Bivšoj ministrici određen jednomjesečni pritvor

Hrvatska: Bivšoj ministrici određen jednomjesečni pritvor

Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela.
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odredio je u četvrtak jednomjesečni pritvor bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac i njenim suosumnjičenicima iz afere Softver u kojoj ih se sumnjiči da su malverzacijama novcem iz EU fondova oštetili EU i Hrvatsku za 1,8 miliona eura.

Jednomjesečni istražni zatvor, koje je za osumnjičenike tražio Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO), bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), ravnatelju Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata Evropske unije (SAFU) Tomislavu Petricu te poduzetnicima Mladenu Šimuncu i Marko Jukiću određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, piše Hina.

Uz to, Petricu je određen pritvor i zbog opasnosti od od ponavljanja kaznenog djela, s obzirom na to da je još uvijek na poziciji ravnatelja SAFU.

Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela za koja su osumnjičeni.

EPPO je, ne saopćivši identitete uhapšenih, ranije izvijestio da je pokrenuo istragu zbog kaznenih djela trgovine utjecajem i zloupotrebe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhapšeno u srijedu, na zahtjev Ureda evropskog javnog tužitelja.

Ravnateljstvo policije je, također ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac (42), Petrica (40), Šimunca (52) i Jukića (37) zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 miliona kuna [1.78 miliona eura]na štetu finansijskih interesa Evropske unije i Republike Hrvatske.

EPPO: Žalac u natječaju koristila autoritet
Ravnateljstvo policije je preciziralo da Žalac sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petrica za zloupotrebu položaja i ovlasti, Šimunca za poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti, a Jukića za pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti. Uz to, policija je podnijela kaznenu prijavu i protiv Šimunčevih i Jukićevih tvrtki.

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica MRRFEU te predsjednica Upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sistema za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u MRRFEU te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

Evropski tužitelj je pojasnio da je povlašteni položaj osiguran prilagođavanjem Planova nabave MRRFEU-a za 2017. i 2018. u korist Šimunca i Jukića te njihovih tvrtki povećanjem planirane procijenjene vrijednosti nabave tog informatičkog sistema, mijenjanjem vrste i načina nabave te prilagođavanjem traženih tehničkih specifikacija programskog rješenja za potrebe MRRRFEU-a softveru koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju.

”Bivša ministrica je odlučila da će ga MRRFEU kupiti po cijeni znatno višoj od cijene koja se na tržištu može postići za izradu programa takvih tehničkih specifikacija i funkcionalnosti”, izvijestio je EPPO.

EPPO sumnja da je Žalac najprije tijekom 2017. donijela odluku o pregovaračkom postupku bez prethodne objave javnog poziva za podnošenje ponuda, precijenjene vrijednosti nabave u iznosu od 9,8 miliona kuna [1,30 miliona eura], a u kojem su postupku na podnošenje ponude pozvane tvrtke povezane sa Šimuncem.

Kako bi osigurala nastavak postupak nabave bez objave poziva za nadmetanje, Žalac je, dodao je EPPO, koristeći autoritet ministrice MRRFEU-a i predsjednice Upravnog vijeća SAFU-a, zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave MFFREU-a finansiranih iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave.

EPPO ističe da je Petric pristao na zahtjeve ministrice te da je od stručnih službi SAFU zatražio da u primjedbama maksimalno ublaže komentare na dokumentaciju o nabavi i ne navedu izrijekom kako nema temelje za provođenje pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva za nadmetanje zbog evidentne povrede Zakona o javnoj nabavi.

Nakon što je u oktobru 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave taj postupak nabave poništila zbog povrede Zakona o javnoj nabavi, Žalac i Petric su tokom 2018. nastavili poduzimati radnje kako bi ugovor bio dodijeljen Šimunčevim tvrtkama, nadodao je EPPO.

Specifikacije natječaja prilagođene već postojećem softveru
Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je nakon toga tijelo državne uprave 2018. godine provelo prividno uredan natječaj precijenjene vrijednosti 13 miliona kuna [1,72 miliona eura] bez PDV-a, s rokom isporuke od 30 dana, pri čemu su tehničke i funkcionalne specifikacije nabave softvera preuzete iz postupka nabave iz 2017. godine.

Navedene specifikacije su na traženje Žalac i u dogovoru s Petricom prilagođene upravo softveru koji već imaju Šimunčeve tvrtke, dodala je policija.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu tijelu državne uprave u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna [1,71 milion eura] bez PDV-a za isti softver kojeg su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. godine.

Ravnateljstvo policije je dodalo da su se na natječaj javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocjenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16,2 miliona kuna [2,15 miliona eura], a koja je i plaćena.

”S obzirom da je procjena maksimalne tržišne vrijednosti programa utvrđena u iznosu od 2,7 miliona kuna [359.262 eura] s PDV-om, postoji sumnja da je u predmetnom pravnom poslu tijelo državne uprave sklopilo štetan ugovor kojim je isplatilo višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 miliona kuna [1,78 miliona eura] na štetu finansijskih interesa EU i Hrvatske”, zaključilo je Ravnateljstvo policije.

EPPO je saopćio da je nabavka softvera bila dijelom (85 posto) finansirana bespovratnim sredstvima EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te da je 16,2 miliona kuna [2,15 milione eura] uplaćena na Šimunčev i Jukićev račun, a dijelom i podignuta u gotovini.