Naslovnica Top vijesti Katica odgovorio Sindikatu policije na reakciju povodom izjave Memić: To nije zvaničan...

Katica odgovorio Sindikatu policije na reakciju povodom izjave Memić: To nije zvaničan stav MUP KS

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica uputio je reakciju povodom izjava predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Viktora Ćatića u vezi s inicijativom zastupnice u Skupštini KS Arijane Memić, koja je tražila da se policijskim službenicima zabrani obilazak ugostiteljskih objekata u toku radnog vremena, što je izazvalo Ćatićevu burnu reakciju.

Ministar Katica, prije svega, ističe da stavovi izneseni u navedenom tekstu nisu stavovi „sarajevske policije“, već predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Viktora Ćatića i članova koje on zastupa, te naglašava se ne radi o zvaničnom stavu MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije.

“MUP Kantona Sarajevo i ja kao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ozbiljno i odgovorno pristupamo svakoj inicijativi zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i profesionalno analiziramo mogućnost njihove realizacije. Na isti način bit će tretirana i inicijativa zastupnice Arijane Memić i razmotreni svi navedeni aspekti i mogućnost njihove implementacije. Za dobre i kvalitetne inicijative, koje su u interesu naših građana, ali i unaprjeđenja rada policije, uvijek smo otvoreni”, istakao je Katica.

Ističe da MUP Kantona Sarajevo neće donijeti nijednu odluku koja bi narušavala osnovna, ljudska prava policijskih službenika i bila suprotna zakonskim odredbama.

“Istovremeno, svaku kritiku na rad ozbiljno shvatamo i smatramo je polazištem za promjene, pozitivne pomake i unapređenja u radu policije. Ozbiljno će se ispitati svi navodi o načinu korištenja pauza policijskih službenika i eventualne zloupotrebe, te poduzeti adekvatne mjere ukoliko se utvrdi da ih je bilo”, kaže Katica i ističe da je čvrsto uvjeren da u redovima policije MUP-a Kantona Sarajevo rade časni, pošteni i profesionalni policijski službenici koji ponosno nose svoju uniformu i štite građane.

“Istovremeno, u interesu građana, ali i MUP-a Kantona Sarajevo je da identifikuje i sankcioniše i one koji to nisu i to ćemo i učiniti”, navodi ministar te zahvaljuje Sindikatu policije Kantona Sarajevo “sa kojim imamo izvrsnu saradnju i sa kojim smo uspješno pregovarali i potpisali novi Kolektivni ugovor za policijske službenike, te koji podržava sve projekte MUP-a Kantona Sarajevo. Siguran sam da ćemo i po ovom pitanju naći najbolje rješenje”.

“Koristim ovu priliku i da obavijestim javnost da ozbiljno shvatamo i izjave državnog delegata Zlatka Miletića o tome da ‘najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga’. Ovo su vrlo ozbiljne tvrdnje koje moraju biti detaljno provjerene. MUP Kantona Sarajevo Uprava policije tim povodom će izvršiti adekvatne provjere ovih navoda”, navodi ministar Katica.