Naslovnica Globus Indonezijska podmornica sa 53 člana posade nestala

Indonezijska podmornica sa 53 člana posade nestala

Indonezijska mornarica traga za podmornicom, koja je nestala sjeverno od turističkog otoka Balija s 53 člana posade, saopćila je vojska u srijedu.Vojni zapovjednik Hadi Tjahjanto kazao je da se podmornica KRI Nanggala 402 pripremala za učešće u vojnoj vježbi kada je propustila da pošalje unaprijed zakazani raport.

Vjeruje se da je podmornica nestala oko 95 kilometara sjeverno od Balija, kazao je.

Tjahjanto je izjavio da je mornarica poslala brojne brodove kako bi pretraživali tu oblast, uključujući i hidrografski izviđački brod, i zatražila je pomoć od Singapura i Australije, koji posjeduju spasilačke brodove za podmornice.

Lokalni mediji javili su kako mornarica vjeruje da je podmornica potonula na dubinu od 700 metara.

Ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da je s podmornicom izgubljen kontakt nakon što joj je dato odobrenje za porinuće. Ministarstvo dodaje da je helikopter kasnije uočio naftnu mrlju u blizini polazne pozicije podmornice.

Također je saopćilo da je podmornica imala 49 članova posade i trojicu artiljeraca.

Podmornica njemačke proizvodnje, koja je u službi u Indoneziji od 1981., vježbala se za manevre s ispaljivanjem projektila koji se trebaju održati u četvrtak. Manevrima trebaju prisustvovati Tjahjanto i ostali vojni zapovjednici.

Indonezija trenutno ima flotu od pet podmornica i planira posjedovati barem osam do 2024.

Ta zemlja, drugi najveći svjetski arhipelag s više od 17.000 otoka, suočava se s rastućim izazovima svojim pretenzijama na morske resurse, uključujući brojne incidente s kineskim brodovima u blizini otoka Natuna.

Prošle je godine predsjednik Joko Widodo potvrdio suverenitet svoje zemlje tokom obilaska grupe otoka na rubu Južnog kineskog mora.

Njegova posjeta uslijedila je sedmicu dana nakon što je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang insistirao da kineski ribari imaju pravo da provode svoje aktivnosti u oblastima za koje Kina tvrdi da su njena tradicionalna mjesta ribarenja, što djelimično zahvata i indonezijsku isključivu ekonomsku zonu.

Gengova izjava izazvala je indignaciju u Indoneziji i nagnala je vojsku da pojača svoje snage kod otoka. Iako Kina godinama iznosi takve tvrdnje, nedavno su deseci kineskih ribarskih brodica, u pratnji brodova obalne straže, navodno nastupili agresivno u toj regiji i ignorisali su indonezijska upozorenja da satanu, prenosi Associated Press.