Naslovnica BiH Izetbegović: Čović nikada neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana, a što...

Izetbegović: Čović nikada neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana, a što se Dodika tiče…

Hrvati ovdje dobro žive. Ova politika gdje je Čović lično isfrustriran što ne sjedi u Predsjedništvu nema veze sa dobrim odnosima Hrvata i Bošnjaka
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je u Pressingu da lider HDZ-a Dragan Čović nikada neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana Predsjedništva. Za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kazao je da i on zna ustuknuti jer je “srušio crkvu u Konjević Polju i skinuo ploču sa imenom Radovana Karadžića na Palama” – piše N1.

Ko je finansirao vaš put po Evropi?

Dom naroda. Ja sam sa dijasporom, koja je neodvojivi dio ove zemlje, imao nekoliko sastanaka kako da pomognu što više ovoj zemlji.

Zašto su u vašoj delegaciji bili kadrovi iz SDA?

Bio je šef moga kabineta.

A bio je i federalni premijer Fadil Novalić?

On je imao bitne sastanke sa privrednicima, kako pomoći dijaspori da imaju bolje veze sa državom. Šalju milijarde maraka kroz doznake i svaki bitan biznis u BiH su donijeli oni koji su bili vani.

Kakav je interes BH Telecoma da podrži ove skupove?

Ne znam, pitajte njih. Nemam pojma.

Pojavio se snimak star nekoliko godina na kojem Čović kaže da su izborne reforme da se dobije treći entitet?

Vidio sam te stvari odavno. Te stvari Čović ne pominje odavno jer to nema nikakve veze sa realnošću. Većina Hrvata živi s Bošnjacima i to se bez vojne sile ne bi moglo napraviti. To im ne pada napamet. Hrvati ovdje dobro žive. Ova politika gdje je Čović lično isfrustriran što ne sjedi u Predsjedništvu nema veze sa dobrim odnosima Hrvata i Bošnjaka. Čović neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana Predsjedništva. Neće dobiti ni Dodik osim onoga što se traži u ispunjenju 14 uslova za EU.

Na šta će BiH ličiti kada ode OHR, strane sudije…?

OHR otići neće dok ne bude stabilna zemlja. To je najvažniji uslov. Strane sudije neće otići dok se mi ne saglasimo s tim, dok ne budu zamjenjene boljim sudijama. Dodik je udario na OHR, OS BiH i Ustavni sud. A Ustavni sud je uradio po našim apelacijama. Ovo je sve igrokaz kako bi Dodik pobijedio na sljedećim izborima. Ko je taj koji mene može natjerati da popustim? Šta mi mogu uraditi pa da budem protiv interesa ove zemlje? Ja sam pretrpio stvari za koje su ove trenutne prskalica. Da slome jednog čovjek, da ga ucjene, to opet ne može proći.

Hoćete li opet u koaliciju sa SNSD-on i HDZ-om?

Ja ću u koaliciju sa onima koji pobijede. I tu ćemo gledati da jačamo probosanski front. I da se 60 posto građana ne zbije u trećinu. Zato se ljutim na ljevičarske stranke, hajde da jačamo probosanski front i da nadjačamo ove.