Naslovnica Top vijesti KCUS nabavio najsavremeniji linearni akcelerator. Uskoro instalacija i drugog aparata

KCUS nabavio najsavremeniji linearni akcelerator. Uskoro instalacija i drugog aparata

U prostorijama Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) instaliran je nasavremeniji linearni akcelerator Versa HD za onkološke pacijente, a ubrzo se očekuje montaža i drugog Harmony aparata.

To je prvi put da KCUS raspolaže tako sofisticiranom opremom za onkološke pacijente.

Versa HD i Harmony su zadnja generacija linearnih akceleratora koji se koriste u radioterapiji za tretman različitih vrsta tumora. Oba uređaja nude visoku preciznost, fleksibilnost u tretmanu i brzinu doziranja, pružajući pacijentima optimalnu terapiju uz minimalne nuspojave.

U toku je intenzivna edukacija kompletnog osoblja koju provode strani stručnjaci za kliničku primjenu aparata i prateće visokosofisticirane radioterapijske opreme.

Ta vrsta radioterapijske usluge bit će pružana za duplo više pacijenta nego do sada, čime će KCUS znatno smanjiti listu čekanja za početak tretmana. Navedeno je da će onkološki pacijenti u KCUS-u imati najbolji tretman u skladu sa protokolima liječenja koji se primjenjuju u svijetu.

Prema riječima šefice Odjela radijacijske onkologije doc. dr. Velde Smajlbegović, nabavkom novih radioterapijskih aparata i kompletne opreme, radioterapija u KCUS-a i BiH je znatno unaprijeđena i približena svim velikim svjetskim radioterapijskim centrima.

Vršilac dužnosti direktora KCUS-a Alen Pilav izjavio je da nabavku dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS vrše shodno listi prioriteta.

“Očekujemo da će biti pružen izvrstan radioterapijski tretman za veliki broj pacijenata iz cijele BiH ravan tretmanima vrhunskih radioterapiskih centara u svijetu. Napredne radioterapijske tehnike omogućavaju da pacijenti dobijaju potpunu radioterapijsku uslugu, sa izvrsnim kvalitetom zračenja. O našem uspjehu na Klinici za onkologiju najbolje govori procentualni porast preživljavanja pacijenata bolesnih od malignih bolesti”, rekao je Pilav.

U martu ove godine onkološka terapijska usluga na KCUS-u pružena je za 1.772 pacijenta, a u aprilu za 2.062, od kojih samo nekolicini nije bilo moguće pružiti onkološki tretman zbog nedostaka nekih od citostatika, saopćeno je iz te ustanove.