Naslovnica Top vijesti KO JE KRIV ZA SMRT MLADIĆA Dženan Memić danas bi imao 27...

KO JE KRIV ZA SMRT MLADIĆA Dženan Memić danas bi imao 27 godina

Da je preživio brutalni napad u noći 8. februara 2016. godine Dženan Memić danas bi napunio 27 godina. Od teških povreda glave koje je kobne noći zadobio pod još neutvrđenim okolnostima, preminuo je sedam dana kasnije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Smrt Dženana Memića ni do danas nije rasvijetljena i pored sudskog procesa koji je okončan konačnom oslobađajućom presudom za Ljubu i Bekriju Seferovića. Njima se sudilo za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Porodica Memić od početka je tvrdila da je Dženan ubijen.
Te noći Dženan je bio u društvu Alise Mutap (danas Ramić) koja je također imala određene povrede. Iako direktni očevidac događaja Alisa Mutap nije bila od koristi da se slučaj rasvijetli. Tvrdila je da ima amneziju i da se ne sjeća događaja. Čini se da nije bilo ni volje Tužilaštva KS da od jedinog svjedoka sazna istinu. Optužnicu za saobraćajnu nesreću zastupalo je devet različitih tužilaca Kantonalnog tužilaštva KS. Slučajno ili ne jedan dio tih tužilaca napustio je Tužilaštvo KS. Neki su prešli u Državno tužilaštvo, neki su prešli u advokaturu, a glavna tadašnja tužiteljica Dalida Burzić imenovana je za sudiju Suda BiH.

Upravo je Burzić prema krivičnoj prijavi porodice Memić označena kao glavni protagonista lažne optužnice za izmišljenu saobraćajnu nesreću. Presuda Vrhovnog suda FBiH koja je konačno stavila tačku na ovaj slučaj vrlo je precizna. Ne postoji nijedan nalaz vještaka koji sa 100-postotnom sigurnošću navodi na zaključak da je kritične noći došlo do saobraćajne nesreće kao i da povrede na Dženanu Memiću ne odgovaraju onima iz naleta vozila na pješaka. Također je utvrđeno da na Dženanu Memiću nema povrede potiljačnog dijela glave, a kako se to navodi u činjeničnom opisu optužnice.

Proces koji je konačno okončan nakon skoro pet godina nije otkrio ko su počinioci ubistva mladića, niti koji su motivi doveli do ove tragedije.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv pet osoba Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića, Alise Mutap Ramić i Muamera Ožegovića zbog organiziranog kriminala, fingiranja i sakrivanja dokaza a u vezi sa prikrivanjem načina smrti Dženana Memića.

U ovom slučaju je 16 zaštićenih svjedoka, a Tužilaštvo BiH je najavilo nastavak istrage prema drugim osumnjičenim licima. Otac mladića Muriz Memić kazao je da očekuje hapšenja svih onih koji su na bilo koji način skrenuli istragu u pogrešnom smjeru i tako onemogućili otkrivanje i procesuiranje ubica.

Slučaj Memić primjer je zloupotrebe sistema za koji će morati odgovarati svi koji su se na bilo koji način ogriješili od zakon.

Arijana Memić, sestra ubijenog mladića, kao skupštinska zastupnica postavila je niz pitanja Tužilaštvu KS nakon što je izrečena pravosnažna oslobađajuća presuda, tražeći odgovore ko je ubio Dženana Memića.

Slučaj smrti ovog mladića teško je breme za pravosudni sistem Bosne i Hercegovine. Govoriti o vladavini prava i ljudskim pravima potpuno je beskorisno sve dok se ne riješe slučajevi Memića i ubistvo mladića Davida Dragičevića u Banja Luci.

Porodica Memić večeras u 19 sati okupit će se u Velikoj aleji kod spomen-obilježja Ranjeni kamen i obilježiti 11. avgust.