Naslovnica BiH Mujo Sofradžija: Načelnik koji igra za raju

Mujo Sofradžija: Načelnik koji igra za raju

Najveća greška koju su napravile političke elite bila je što su sebe precijenili, a mene nisu shvatili ozbiljno, kaže novi načelnik Ustikoline. Poljoprivrednik Mujo Sofradžija nastupio je na nedavnim ponovljenim izborima kao nezavisni kandidat, pobijedio politički mnogo iskusnije protukandidate, pa će uskoro sjesti u načelničku fotelju Općine Foča-Ustikolina. Obrađuje Sofradžija hektare zemljišta zasijane žitaricama iima desetak krava, a poručio je da je u politiku ušao iz bunta i da igra samo za narod.KARAKTER JE VAŽAN
– Nisam politički opredijeljen, ne igram ni za kakvu partiju ni pojedince i zato je ovo bila velika borba. Teško su mi padala omalovažavanja političara, njihove uvrede da ja kao poljoprivrednik nemam šta tražiti u politici, ali to su ljudi koji smatraju da su iznad svih, govori nam Sofradžija i dodaje da su ga vrijeđali, jer je imao hrabrosti da im stane na crtu. Opasni su oni, ali nisu pametni, da jesu, ovdje bi se živjelo puno bolje. Čak i njihove pristalice budu samo iskorištene prije izbora, obeća im se mnogo i to je kraj, govori Sofradžija.
Najveća greška njegovih protukandidata je, smatra on, to što su se precijenili i što ga nisu shvatili ozbiljno. Međutim, ozbiljan je Sofradžija u namjeri da pokrene promjene u Ustikolini. – Iako mi političke elite nisu naklonjene, mislim da ću uspjeti nešto uraditi, pa i ovo sam uspio sam. Moći ću tako i dalje, jer imam volju, želju i, što je najvažnije, karakter. Već sam dokaz da se hrabrost isplati i da nije nužno prikloniti se nekome, govori Sofradžija i napominje da je predizbornu kampanju finansirao sam.
– Niko mi ništa nije dao, nisam dužan nikome, sasvim sam slobodan. Zato mogu reći šta mislim o svima, da kritikujem sve, kaže Sofradžija i dodaje da je došlo vrijeme da uzori budu pošteni ljudi, radnici.
NIŠTA NISAM DOBIO ONAKO
Neće se Sofradžija prestati baviti poljoprivredom kad sjedne u načelničku fotelju jer, kako kaže, to je tradicija.
– Cijeli život se bavim poljoprivredom, time su mi se bavili i majka i otac, dugo to traje. Naučio sam da svaku marku treba zaraditi i cijeniti. Ništa u životu nisam dobio onako, sve sam zaradio, naglašava novi načelnik i napominje da bi ga bilo stid uzeti nešto, a da to nije pošteno radio.