Naslovnica Top vijesti Otvorene najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

Otvorene najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” svečano su otvorene najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju. Tim povodom uposlenicima, gostima i medijima obratio se direktor bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, govorivši o prednostima rada u integriranim operacionim salama.

“Ove operacijske sale imaju brojne prednosti, a jedna od najvećih vrijednosti je mogućnost simultanog prijenosa slike i tona, te komunikacija s kolegama iz cijelog svijeta tokom same operacije. Također, mogućnosti praćenja operacije putem video linka će značajno unaprijediti edukaciju mladih hirurga”, kazao je Gavrankapetanović.

Inače, 10. maj se obilježava kao Dan bolnice koja u kontinuitetu radi već 158 godina i najstarija je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini.

Za uposlenike je upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kao i dodatni besplatni pregledi pacijenata.

“Pregledi su se radili u Kabinetu za internističke bolesti na II spratu Upravne zgrade, od 10.00 do 14.00 sati a svi zainteresirani su mogli izmjeriti krvni pritisak, te dobiti korisne savjete o nefarmakološkim mjerama koje mogu dovesti do poboljšanja kontrole krvnog pritiska, preporuke o načinu života s dijagnozom srčane slabosti nakon preležanog infarkta miokarda, kao i savjete o važnosti prestanka konzumiranja cigareta”, rečeno je.