Naslovnica Globus Petrol najavljuje tužbu protiv Hrvatske zbog mjere ograničenja cijene goriva

Petrol najavljuje tužbu protiv Hrvatske zbog mjere ograničenja cijene goriva

Benzinske pumpe Petrol sutra će se na sat vremena zatvoriti u Hrvatskoj.

Iz ove slovenačke kompanije su najavili i tužbu protiv Hrvatske. Naime, održana je Skupština Petrola i to prilično burna.

Na njoj je najavljena mogućnost da ta slovenska energetska kompanija podigne tužbu protiv Hrvatske. I to zbog mjera koje je vlada donijela u cilju ograničavanja cijena goriva.

Petrol je izračunao da su mu mjere Plenkovićeve vlade kroz regulaciju maloprodajnih cijena naftnih derivata koja traje od 7. februara stvorile gubitak od 45.7 miliona eura, prenosi Index.

Naveli su i da još čekaju obračun štete sudskog vještaka za finansije i računovodstvo i ovlaštenog revizora, koje očekuju do 15. januara. Oko tog datuma, kako su najavili, trebali bi Državnom odvjetništvu Hrvatske podnijeti prijedlog za mirno rješenje spora. Ako to ne upali, najavljuju tužbu.
Na isti način će se pravnim putem pokušati izboriti za naknadu štete i u Sloveniji, za koju također kažu da je nastala ograničavanjem cijena koje je uvela slovenska vlada, najavili su.

U zatvaranju će im se pridružiti i pumpe Croduxa. Oni su obavijestili javnost da planiraju kako će i kad točiti gorivo.

“Mjera nije usmjerena protiv vas, naših kupaca – stoga i vrijeme zatvaranja koje smo odabrali kako bismo vam uzrokovali što manje neugodnosti – već ukazuje na nepodnošljivu situaciju u kojoj smo se našli. Nažalost, prisiljeni smo na drastičan potez jer regulacija cijena goriva ne osigurava pozitivno poslovanje. Unatoč mnogim upozorenjima, teret regulacije snose isključivo trgovci naftnim derivatima.

Odlučili smo se na ovaj potez kako bismo pronašli zajednički jezik s državom. Ali i zaštitili više od 2.173 radnih mjesta i omogućili vam da i ubuduće posjećujete prodajna mjesta Petrol i Crodux.
Savjetujemo vam da u skladu s tim planirate točenje goriva. Sutra od 12 do 13 sati nećemo raditi”, poručuju u priopćenju.