Naslovnica Globus Širi se uznemirujuća snimka o silovanju djevojke u Splitu: Policija provjerava mučni...

Širi se uznemirujuća snimka o silovanju djevojke u Splitu: Policija provjerava mučni slučaj

Napravljen je očevid, te će biti provedena vještačenja. Oštećenoj osobi je pružena ljekarska pomoć, te su joj utvrđene lakše povrede, rekla je policija o slučaju u Splitu nakon upita o porukama koje se šire mrežama.

Društvenim mrežama već nekoliko dana širi se glasovna poruka u kojoj djevojka iz Splita upozorava prijateljicu na slučaj koji se navodno dogodio prije nekoliko sedmica, kad je djevojci neko ubacio piće u splitskom klubu te je nakon toga i silovana.

Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su za 24 sata kako su početkom marta zaprimili prijavu događaja na području Splita te da su policijski službenici odmah poduzeli sve mjere i radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

“Napravljen je očevid, te će biti provedena potrebna vještačenja. Oštećenoj osobi je pružena ljekarska pomoć, te su joj utvrđene lakše tjelesne povrede. O događaju je obaviješteno nadležno državno odvjetništvo. S obzirom na specifičnost ove vrste događaja, te obvezu zaštite osobe, nismo u mogućnosti iznositi detalje međutim moramo svakako ukazati na činjenicu da svakoj informaciji, posebno postojanja sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv spolne slobode pristupamo maksimalno posvećeni u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja, prikupljanja dokaza i zaštite osoba. Na ovaj način pristupili smo i ovoj informaciji, radi čega nema realnog razloga da se građani osjećaju uznemireno ili na bilo koji način nesigurno”, navode iz PU splitsko-dalmatinske.

Provjeravaju se druge prijave
Nakon što se pojavila snimka sa slučajem iz Splita, društvenim mrežama počele su se širiti i informacije da je identičan slučaj bio u drugim gradovima. Također se spominje droga bez okusa i mirisa, nakon koje se osoba ničega ne sjeća.

Policija provjerava istinitost tih drugih prijava te jesu li imali slične slučajeve posljednjih sedmica.

Ukoliko dojave nisu tačne, može se raditi o širenju lažnih vijesti koje u nekim okolnostima mogu imati obilježje prekršaja, za koje je zapriječena novčana kazna od 700 do 4000 eura ili kazna zatvora do 30 dana, no u određenim okolnostima može se raditi i o kaznenom djelu lažne uzbune opisanom u članku 316 Kaznenog zakona, za koje je propisana kazna do tri godine zatvora.

Policija: Nije bilo slučajeva serijskih kaznenih djela
Dodaju kako su tokom prošle godine u 96 posto slučajeva kaznenih djela silovanja pronašli i procesuirali počinitelje, te nisu zabilježeni slučajevi serijskih kaznenih djela ove vrste koji bi izazvali pozornost i uznemirenje javnosti.

“Tokom protekle godine i u prva dva mjeseca ove godine nismo evidentirali događaje u kojima bi oštećene osobe bile namjerno drogirane s ciljem počinjenja kaznenog djela”, kažu u splitskoj policiji.