Naslovnica Top vijesti Sredstvima Grada Visoko i Vlade ZDK Dom zdravlja Visoko postaje bogatiji za...

Sredstvima Grada Visoko i Vlade ZDK Dom zdravlja Visoko postaje bogatiji za moderni ultrazvučni uređaj

Na danas održanoj sjednici Vlade Zeničko – dobojskog kantona iz Programa utroška sredstava planiranih u Budžetu ZDK za 2021.godinu kroz stavku „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti – za zdravstvo“ JU „Dom zdravlja“ Visoko su odobrena sredstva u iznosu od 50.950,00 KM za sufinansiranje nabavke ultrazvučnog aparata sa konveksnom i ginekološkom sondom.

– Nastavljamo sa jačanjem i modernizacijom našeg Doma zdravlja sve s ciljem što kvalitetnijeg liječenja naših sugrađana. U proteklom periodu realizovali smo brojne projekte te polako vraćamo ovu javnu ustanovu u koliko – toliko normalno stanje, nakon svega što smo zatekli, a uz pomoć Vlade ZDK visočki Dom zdravlja će postati bogatiji i za savremeni ultrazvučni uređaj. Vrijednost ovog uređaja je oko 80.000 KM, Vlada je odobrila iznos od 50.000 KM, a na narednoj sjednici Gradskog vijeća Visoko obezbijedit ćemo ostatak sredstava te odmah krenuti u nabavku ovog značajnog uređaja. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

A kakav značaj nabavka ovog uređaja ima za Dom zdravlja Visoko, kao i sve naše sugrađane pojasnio je direktor dr. Zlatko Handžić.

– Pregled ultrazvukom je medicinska dijagnostička metoda koja ima široku primjenu u medicini, a savremena ginekologija i porodiljstvo su nezamislive bez ove vrste pregleda. Mi smo se zbog velike potrebe za jednim ovakvim medicinskim uređajem i obratili ministarstvu zdravstva ZDK i evo uz pomoć Vlade ZDK i Gradske uprave uskoro će i ultrazvučni uređaj biti na raspolaganju našim sugrađanima. – poručio je dr. Handžić

Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata usmjerenih na modernizaciju i jačanje Doma zdravlja Visoko, a u proteklih nekoliko mjeseci nabavljena je vrijedna oprema u saradnji sa visočkim privrednicima, u toku su radovi na uređenju same zgrade Doma zdravlja, a u narednom periodu planirana je izgradnja i potpuno nove zgrade Hitne pomoći, kao i nabavka druge neophodne opreme za normalan rad i pružanje usluga građanima.