Marketing

Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini finansirala je sa 34.000 KM potpunu rekonstrukciju zgrade Područne škole “Kulin Ban” koja djeluje u sastavu OŠ “Kulin ban” Visoko. Škola je dobila novu fasadu, rasvjetu, vrata na učionicama, magnetne table te novu kotlovnicu na pelet i kompletan sistem grijanja, čime je postignuta znatno bolja energetska efikasnost, te ogradu oko dvorišta škole.

Komandant Turske vojne misije u BiH brigadir Bariš Konak rekao je da je Republika Turska posvećena pomoći Bosni i Hercegovini u svim oblastima, te da je od 1993. godine do danas realizirala više od 600 projekata koji su bili usmjereni na sociokulturalni i ekonomski razvoj. Naglasio je da je sretan što je u prilici da ozvaniči završetak radova na dan kada se u Turskoj obilježava 23. april – Dan turskog suvereniteta i djeteta.

Direktorica OŠ “Kulin Ban” Azra Žolja rekla je da je projekat rezultat dobre saradnje školskog menadžmeta sa mjesnom zajednicom i LOT kućom Zenica, odnosno Turskom vojnom misijom u BiH, a sve uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je Turska vojna misija veliki prijatelj Zeničko-dobojskog kantona, a posebno sektora obrazovanja, te da značajne projekte realiziraju i druge institucije Republike Turske u BiH, kao što su Institut Yunus Emre, Turska ambasada i organizacija TIKA.

– Oni pomažu obrazovni sistem od rekonstrukcije objekata do nabavke udžbenika za turski jezik, pa do nabavke zaštitne opreme za djecu. To je izuzetno bitno za očuvanje obrazovnog sistema – rekao je Kozlić.

Najavio je da će ovo ministarstvo u 2021. godini na području grada Visoko za rekonstrukciju četiri škole izdvojiti 2 miliona KM, u sklopu projekta energetske efikasnosti koji se finasira iz kredita Svjetske banke. Radovi bi trebali početi početkom juna i biti završeni do početka nove školske godine.

Gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta koji je započet prošle godine, dok je još obnašao dužnost premijera Zeničko-dobojskog kantona.

– To govori da pozicija ne određuje stvari, nego iskrena namjera. Moramo izdvajati sredstva i boriti se za što bolju školsku infrastrukturu, jer je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija – rekao je Ganić.

Press služba ZDK