Naslovnica Top vijesti Tužilaštvo BiH uskoro objavljuje nova imena: Proširuje se istraga zbog ubistva Dženana...

Tužilaštvo BiH uskoro objavljuje nova imena: Proširuje se istraga zbog ubistva Dženana Memića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će vrlo brzo donijeti naredbu o proširenju istrage protiv više osoba u predmetu “Dženan Memić”, između ostalog, za krivično djelo ubistvo te sprečavanje dokazivanja, saznaje “Avaz”.

Dali iskaze

Ova pravosudna institucija, podsjećamo, 31. avgusta donijela je naredbu o provođenju istrage protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva KS i aktuelne sutkinje Suda BiH, ali i bivšeg komesara Vahida Ćosića, tadašnjeg tužioca Merisa Ćate, policajca Sakiba Kreme i vještaka Ševala Kovačevića.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo ubistvo, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja.

Međutim, Tužilaštvo KS je u proteklih mjesec u prostorijama MUP-a KS privelo i saslušalo na desetine osoba koje su povezane s ovim slučajem.

Radi se o pripadnicima MUP-a KS, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), ali i osobama koje su kobne noći bile u Velikoj aleji, kada je mladić stradao.

Zaštićeni svjedoci

Iskaze su dali i pripadnici Policijske uprave Ilidža. Prema informacijama „Avaza“, na proširenoj listi naći će se još policajaca MUP-a KS. Tužilaštvo vjeruje da se njihovi iskazi ne podudaraju s materijalnim dokazima, ali i izjavama zaštićenih svjedoka.

Iskaze su dali pripadnici DKPT-a BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat. Radi se o policajcima koji su bili prvi na licu mjesta 8. februara 2016. godine, kada je Dženan pronađen u Velikoj aleji u besvjesnom stanju. Ranije je protiv njih bila obustavljena istraga. Saslušana su i trojica policajaca MUP-a KS, jedan od njih se penzionisao.

Petorci se već sudi

Podsjećamo, za zataškavanje i prikrivanje dokaza sudi se Alisi Ramić (djevojačko Mutap), bivšoj djevojci tragično stradalog mladića, njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”.

Ali paralelno s ovim procesom Tužilaštvo ima nove dokaze i svjedoke.