Naslovnica BiH Vanja Bjelica-Prutina zaplakala na sjednici CIK-a: Meni i mom djetetu se stavlja...

Vanja Bjelica-Prutina zaplakala na sjednici CIK-a: Meni i mom djetetu se stavlja meta na čelo

Članica Centralne izborne komisije Vanja Bjelica-Prutina obratila se danas na sjednici CIK-a, rekavši da je ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS.

“Ja se kao žena, samohrana majka, stavljena sam pod najveći pritisak. Čujem da će se podnijeti krivične prijave i pozivam Tužilaštvo BiH da ih što prije riješi.

Mislim da se izjavama kandidata za predsjednika RS Milorada Dodika meni direktno stavlja meta na čelo, ne komentaroš ese rad CIK-a, nego ja imenom i prezimenom, dovodeći me u kontekst direktnog udara na RS, sredinu u kojoj ja živim. Ti meni stvara svojevrsno neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju vjeru riječima koje taj kandidat govori. On treba biti svjestan odgovornosti za izrečene riječi”, kazala je Bjelica-Prutina.

Dodala je kako ona nije histerična, nego je borbena.

To je još jedna laž
“Neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo. Pozivam nadležne institucije da istraže da li postoji ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke. Zbog toga što radim svoj posao imam strah”, kazala je Bjelica-Prutina kroz suze.

Dodala je:

“Imam strah kad se moje dijete vraća iz škole sa svojim drugarima… Smatram da moje dijete treba da uživa ista prava kao druga djeca, ali plašim se da to dozvolim. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se povezujem stalno sa SDS, bila na Trebeviću ili Jahorinu sa Mirkom Šarovićem, pozivam Tužilaštvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž”, vidno potresena i plačući rekla je Vanja Bjelica-Prutina.

Istakla je da joj je žao što je pokazala emocije, jer će, kako je rekla, neki likovati zbog toga.
“Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu spola i u više navrata pretrpjele smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uznemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome ‘ko ruši Republiku Srpsku’. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS“, rekla je Bjelica Prutina.
Kazala je kako je ranije bila napadana i kako se raspravljalo se o njenom porodičnom životu, bračnom partneru, čime se, kako je istakla, direktno krši njeno pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih prava.

Krivične prijave
“Tada kada sam nazvana ‘srpskom fukarom’, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene. Ja sam omogućila građanima RS da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili krivične prijave”, istaknula je članica CIK-a, uz apel na Tužilaštvo da svi po tim krivičnim prijavama i odgovaraju.
Predsjednik CIK-a Suad Arnautović javno je podržao kolegicu, te je rekao kako se i njemu stavlja meta na čelo.

Milorad Dodik danas je napao članove CIK-a na ličnom osnovu.

“Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik CIK-a je antisrbin, on radi sve protiv RS, i smatra da je ona genocidna i učinit će sve da joj napravi štetu”, rekao je Dodik.