Naslovnica BiH Vijećnici ipak nisu uradili domaću zadaću: Ustaše su i dalje ostale u...

Vijećnici ipak nisu uradili domaću zadaću: Ustaše su i dalje ostale u Mostaru, neke od njih je odlikovao i Hitler

Međunarodnim i domaćim zvaničnicima ovih dana “puna su usta” Mostara i Gradskog vijeća zbog odluke o promjeni naziva ulica, koje su nazvane po ustaškim zločincima. Podsjećamo, odlukom, koja je donesena protekle sedmice na sjednici Gradskog vijeća promijenjeni su nazivi šest ulica i to Ulica Mile Budaka je preimenovana u Alekse Šantića kakav je nosila i prije rata, Vokića i Lorkovića u Tina Ujevića, Ulica viteza Rafaela Bobana u Ulicu fra Ljudevita Laste, Jure Francetića sada će nositi naziv Humska, Ulica tabornika Ive Zelenike u Ciglane, župana Đure Spuževića preimenovana je u Ulicu Ismeta Ice Voljevice.

BJEKSTVO U ARGENTINU
Čestitke “pljušte sa svih strana, ali niko se nije pozabavio time da provjeri da li su ostale još neke od ulica koje i dalje nose nazive po ustaškim zločincima. To je, umjesto gradskih vijećnika učinio mostarski novinar i aktivista Sanel Kajan. U svojoj objavi na Facebooku naveo je samo neke od “ustaških odličnika” koji se i dalje “šepure” u Mostaru.

– Koliko je Komisija Gradskog vijeća Mostara traljavo obavila svoj posao, a potom i cijelo Gradsko vijeće, govori činjenica da je Mostar još daleko od „grada koji treba biti primjer“ i koji se, eto, oslobodio naziva ulica datim po nacistima, fašistima i ustašama.

Šta je gospodo i gospođe gradski vijećnici s ulicom Vjekoslava Vrančića, na Panjevini u Mostaru?!

Pošto većina vas nema pojma ko su ljudi čija imena nose mostarske ulice, treba vas upoznati:

Vjekoslav Vrančić je bio visoki ustaški dužnosnik u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Nakon proglašenja NDH 1941. obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, a 1942. Ante Pavelić ga imenuje izaslanikom pri Drugoj talijanskoj armiji. Vrančića je odlikovao Hitler za zasluge u planiranju koncepta masovne deportacije.

Nakon propasti NDH Vrančić je pobjegao u Argentinu koristeći krivotvorene isprave. U Argentini je ostao sve do svoje smrti, u Buenos Airesu 1990. godine. Bio je aktivan u ustaškoj zajednici u Argentini, te je postao potpredsjednik tzv. hrvatske “vlade u egzilu” na čijem je čelu bio Ante Pavelić. Vrančić je bio uključen i u terorističke aktivnosti koje su provodile ekstremno desničarske skupine u Argentini.

A vi imate hrabrosti da se hvalite kako ste „Mostar oslobodili ustaških ulica“?!, napisao je Kajan na Facebooku, a potom i dodao još neke “zanimljive” podatke:

– Nisam detaljno pogledao sve nazive ulica u Mostaru. To je valjda bio posao gradskih vijećnika. Kojeg očito nisu uradili.

Ali, ovako na prvu, da pitam vlast u Mostaru, ali i sve gradske vijećnike.

Šta je s ulicom Vjekoslava Vrančića u našem gradu?! Sam Hitler je ovog NDH zločinca odlikovao zbog njegovih monstruoznih nedjela. Eno mu ulice na Panjevini.

ZGRADA MUP-A
Šta je s ulicom škripara Ante i Nikole Marića, također ustaša?! Eno im ulice i dalje, u Cimu.

Jeste li promislili o ulici kardinala Alojzija Stepinca, vikara ustaške vojske?! Eno mu ulice od Carinskog mosta prema Mepasu, i dalje.

Bruno Bušić – jedan od vođa ustaškog pokreta u emigraciji, pristalica obnove Nezavisne Države Hrvatske. Eno mu ulice u Mostaru, i zgada MUP-a je na toj adresi!

Da nabrajam dalje?!

Sramota je ovako mazati oči javnosti Mostara i međunarodnoj zajednici, predstavljajući da “u Mostaru više ne postoje ulice koje nose imena ustaša”.

Lažete prvo sebe, onda i sve nas! Sramota!!!, objavio je Kajan.