Naslovnica BiH Višković najavio da će kršiti zakon: “Šta je problem?”

Višković najavio da će kršiti zakon: “Šta je problem?”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da će vršioci dužnosti brojnih republičkih preduzeća, ustanova i institucija ostati u v.d. statusu zato što je tako puno lakše raditi s njima, nego kad se postave za direktore.

„Kad se postave, onda oni postanu institucija i misle da je neki resurs njima dat na raspolaganje i da ne moraju nikome polagati račune“, rekao je Višković.

Na primjedbu novinara da je ombudsman u svom izvještaju naveo da se tako krši zakon, premijer je ostao pri svome.

„Pa promijenićemo zakon. Šta je problem? Jesmo imali smjene u Agenciji za igre na sreću, u Šumama…, a da je tamo postavljen direktor onako kako je predviđeno zakonom, znate kad bi ga smijenili?! Samo kad on podnese ostavku. Znam da nije dobro da premijer kaže… Ja nisam rekao kršićemo zakon, nego sam rekao promijenićemo zakone, što znači da ne kršimo zakone“, zapetljao se Višković u odgovoru kada je shvatio šta je „bubnuo“, piše Capital.ba.

Kako će primati platu?
Na pitanje ima li problema sa svojim platnim karticama kao osoba sa crne liste, da li je dobio neko obavještenje od banaka zbog tog statusa i kako će primati platu, premijer je ocijenio da je to njegovo lično pitanje i da to ne treba da bude pitanje koje je interesantno građanima Republike Srpske.

„Zašto da opterećujem građane i javnosti kako ću se ponašati? Ponašaću se u skladu sa zakonom i onako kako moram i prilagoditi se datoj situaciji. Ne bih ja opterećivao javnost time kako ću se nositi sa sankcijama. Na kraju krajeva, pozicija koju radim traži i odricanja i ja sam spreman na tu vrstu priče, a šta ću ja konkretno raditi i kako ću se ponašati to ne treba da opterećuje građane“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je poručio da se radi na tome da firme i radnici firmi koje su na crnoj listi nemaju problema.

„Našli smo rješenja, ali ona nisu za javnost, jer ne želimo da ponovo dovedemo te firme i radnike u probleme. Morate shvatiti da se neka pitanja rješavaju, a da se ne mogu podijeliti sa javnošću, jer ako danas kažem kako smo mi neko pitanje riješili, onda će se ti koji su nam nametnuli sankcije potruditi da nam i to pokvare. Izvinite, neke stvari se rade, ali ne mora javnost da bude upoznata sa svim detaljima. Ne zato da bi mi izbjegli javnost, nego da bi izbjegli te koji nam rade o glavi i ne moramo im mi servirati na tacni da oni znaju šta ćemo uraditi, ali imamo rješenja za sve – i za pojedince i za firme“, poručio je predsjednik Vlade RS.

Na konkretno pitanje hoće li ugasiti svoj tekući račun kako banke ne bi došle u problem, on je ocijenio da se sankcije OFAC-a odnose samo na Ameriku i na državljane Amerike.

„Međutim, ovo se zloupotrebljava do te mjere da se prijeti bankama širom svijeta i banke se ucjenjuju. Mi ćemo se svakako odreći svog komoditeta da bi sačuvali poslovni interes banaka. Ni premijer, ni predsjednik Republike, ni ministri, ni bilo koji zvaničnik Republike Srpske neće radi svog komoditeta dovoditi u pitanje poslovanje bilo koje banke u RS“, poručio je Višković.

Svjesni činjenice da “sila boga ne moli”
On je istaknuo da „ako bi gledali pravno, oni na to nemaju pravo“.

„Nijedna banka nema pravo da ugasi nekome tekući račun, jer po pravilima UN svaki stanovnik ove planete ima pravo na život, a kada nekome ugasite tekući račun vi dovodite u pitanje njegovu egzistenciju. Međutim, mi smo svjesni činjenice da sila boga ne moli, zato nećemo da pravimo problem bankama i sigurno ćemo im olakšati da zbog Republike Srpske i ostalih klijenata ne trpe posljedice, ali pravno gledajući, ti koji vrše pritisak na banke, nisu u pravu. Razumijem poslovnu politiku banaka, njima se prijeti oduzimanjem svifta i mi ćemo kao odgovorni ljudi pomoći bankama da ovu situaciju prebrode, jer neće ni ovo stanje trajati milion godina, a imate i onu narodnu možete koliko hoćete, al‘ ne možete do kad hoćete“, poručio je Višković.

Kada je u pitanju štrajk radnika u pravosuđu i RITE Ugljevik, kao i najavljeni štrajkovi zaposlenih u „Šumama RS“ i zdravstvu, premijer je poručio da svi imaju pravo na štrajk, ali da on nije adresa za ta pitanja.

„Svi oni imaju svoje resorne ministre, pa neka se ministri time bave, ne mora premijer da se bavi svime. Tražite ministre, ako bude trebalo, ja ću vam ih dovesti. Neka gospoda malo rade svoj posao“, rekao je predsjednik Vlade RS.