Naslovnica Globus Hrvatska: Na moru spašeno desetero ljudi, među njima sedmero Poljaka kod Kornata

Hrvatska: Na moru spašeno desetero ljudi, među njima sedmero Poljaka kod Kornata

U tri akcije spašavanja na moru tijekom vikenda spašeno je desetero ljudi, među kojima i sedmero Poljaka s katamarana “Valeria” kod Kornata jer su zbog problema s motorom i jake bure bili nošeni prema otvorenom moru, priopćilo je u nedjelju hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Akcija spašavanja Poljaka trajala je u petak od 18,20 sati do subote u 00,17 sati na poziciji 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata).

Uz spašavanje Poljaka s katamarana, tijekom jučerašnjeg dana spašene su dvije osobe u okolici otoka Vrtlac koje su bile na nasukanoj jedrilici koju su jaki udari bure razbijali od stijene otoka te su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice.

Također, tijekom jučerašnjeg dana Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka zaprimila poziv od MRCC-a iz Rima za medicinskom evakuacijom osobe s kruzera “Costa Luminosa” koji je bio u visini otočića Jabuka jer je njemački državljanin (rođ. 1944) imao respiratornih problema (nije bilo vezano uz covid) te je trebao pomoć pri disanju (kisik ili respirator) budući je gubio svijest.

Pacijent je uz asistenciju splitske lučke kapetanije prebačen u Kliničku bolnicu Split, navodi se, među ostalim, u priopćenju, prenosi Hina