Naslovnica Globus Pacijent umro tokom prevoza iz Hrvatske u Njemačku, doktor bio previše pijan...

Pacijent umro tokom prevoza iz Hrvatske u Njemačku, doktor bio previše pijan da bi mu pomogao

Doktor je Slovenac i protiv njega je pokrenut postupak.
Tužiteljstvo u Klagenfurtu podiglo je optužnicu protiv mladog slovenskog doktora koji je, prema pisanju Kronen Zeitunga, bio pijan dok je pratio pacijenta u sanitetskom vozilu. Zbog svog stanja nije mogao ispravno reagovati kada je čovjeku pozlilo

Nacionalnost pacijenta nije objavljena, no Heute pojašnjava kako je iz Hrvatske trebao biti prevezen u bolnicu u Münchenu. Pacijentu je pozlilo nakon što su prošli slovenski tunel Karavanke, a doktor koji ga je pratio tako se napio da nije bio u stanju pomoći mu.

Pozvana je austrijska hitna služba, ali muškarac je bio mrtav prije nego što je stigao do bolnice u Villachu. Policija je uključena u slučaj kada se ispostavilo da doktor zaudara po alkoholu.

Naduvao 2,2 promila
Policija ga je testirala na prisutnost alkohola u krvi, a on je naduvao 2,2 promila. Kronen Zeitung javlja kako u optužnici protiv doktora stoji da je pokušao intubirati pacijenta kojemu je pozlilo. „Cijev za intubaciju ugurao je u pacijentov jednjak umjesto u dušnik“, stoji u optužnici.

Prema medicinskom izvještaju, taj postupak nije uzrok smrti, ali doktor svejedno ide pred sud. Optužen je za „ugrožavanje fizičke sigurnosti“ i mogao bi dobiti tri mjeseca zatvora, ali i ostati bez doktorske licencije. Heute javlja i kako doktor ima 34 godine te da je Slovenac.