Naslovnica Top vijesti Zašto Trojka ‘otaljava’ posao u Kantonu Sarajevo?

Zašto Trojka ‘otaljava’ posao u Kantonu Sarajevo?

Dok se iz manje-više objektivnih razloga čeka na uspostavu vlasti na federalnom nivou, nikome više nije jasno šta Trojka čeka u Kantonu Sarajevo?

Na federalnoj razini tako imaju problem sa najavljenom blokadom SDA, a tu su i dežurni iznuđivači unutar same Osmorke u vidu SBiH-a i NES-a.

No, niti jedan od tih problema stranke Trojke nemaju u Kantonu Sarajevo.

Situacija u Skupštini KS je faktički čista – Trojke ima potrebnih 18 ruku za izglasavanje Vlade. Uprkos tome ime budućeg premijera nepoznato je. I to ne samo medijima, nego i samim strankama Trojke.

Dok se čeka rasplet, posao se otaljava
Tako je najveći i najbogatiji kanton, koji je motor ne samo FBiH nego i države stavljen na svojevrsni stand by modus. Krnja Vlada KS trenutno radi bez premijera – odnosno za vršioca dužnosti postavljena je ministrica pravde Daria Softić Kadenić.

Ostali ministri dodikovski rečeno – otaljavaju posao čekajući konačni rasplet. Iako su iz same Osmorke još prije nekoliko sedmica najavili da kreću i formiranje kantonalnih vlada, pa je i sam Nermin Nikšić (SDP) kazao da se proces treba ući u završnu fazu. A, sudeći prema našim informacija, od toga još nema ništa i ministri će idalje nastaviti otaljavati posao.

No, ako u KS nema SDA-ovih blokada, ako NES-a uopće nema u Skupštini KS i ako ništa ne ovisi u ZNG-u i SBiH-u, u čemu je onda problem?

Jedan od problema jeste što nema imena za mandatara, a tu se čeka Naša stranka kojoj su partneri ustupili to mjesto. Međutim, trenutno je teško pronaći nekoga ko bi preuzeo tu funkciju.

A, sudeći prema izjavama aktera, još ćemo čekati.

“Kada će biti formirana Vlada iskreno je, da Vam kažem, pitanje od milion dolara. Iskreno se nadam da će brzo. Postavili smo neki interni rok što unutar stranke, kao i unutar koalicije da bude za 10-15 dana. Barem, obrisi kada bi trebala da bude ta sjednica. Očekujem da će se paralelno sa procesima koji su se počeli dešavati na nivou Federacije, voditi situacija u KS i u drugim kantonima. Pošto su povezane situacije, kao i same koalicije. Iskreno se nadam da ćemo u narednih 15 dana znati termin sjednice kada će biti imenovan novi mandatar”, kaže nam Nihad Uk iz Naše stranke.
Očito, iako im nije potrebna, Trojka čeka da se SBiH konačno odluči u kojem će pravcu krenuti.
Građani kao taoci ambicija
“Mi u KS imamo najjasniju situaciju s obzirom da Trojka ima većinu u Skupštini KS. Međutim, potencijalni novi partner koji bi trebao da bude u KS, to je Stranka za BiH. Oni trebaju da uđu u taj proces i o kojoj ovisi i Vlada FBiH. Učešće SBiH na nivou Federacije, uslovljavljava njeno učešće na nivou KS. To je bio jedan razlog zbog kojeg se dugo čekalo. Drugi razlog, pojedini ministri aktuelni Vlade KS pokazali su interesovanje da idu na više pozicije, kao što je premijer KS. To su dva razloga zbog kojih se još uvijek nije ušlo u rekonstrukciju Vlade KS”, objašnjava Uk.

Dakle, građani Kantona Sarajevo taoci su unutarkoalicijiskih taljdžijskih dogovora i pojedinačnih ambicija trenutnih ministara.

I zato se ni ime ne nazire. Jer se ne zna gdje će ko.

“Kao generalnom sekretaru još uvijek nisu poznata imena jer pravimo široke konsultacije. Ne radi se tu samo o želji Naše stranke, nego želja te osobe da li to želi da prihvati, potom da se obavijesti i koalicioni partneri i onda da izađemo u javnost. Ne trebaju da čuju preko portala neke stvari”, zaključujue Uk.

S druge strane šef Kantonalnog odbora NiP-a Elvedin Okerić kaže da nema nikakve informacije. Ali otkriva da bi Trojka u Kantonu Sarajevo trebala imati neki sastanak danas.

“Došao sam s puta, danas bi trebali imati neki sastanak”, kratko nam je kazao Okerić.

Zanimljivo je, kako saznajemo, da je Kantonalni odbor SDP-a nedavno donio odluku da se Vlada KS počene formirati sa trenutnih 18 ruku. Dakle, bez čekanja SBiH-a. No, taj stav još nije verificiran od viših stranačkih organa.