Naslovnica Top vijesti Beračima jagoda dnevnica će biti veća od 50 KM?!

Beračima jagoda dnevnica će biti veća od 50 KM?!

Veća dnevnica
Uzgajivači jagoda u Tuzlanskom kantonu privode kraju pripreme za glavnu berbu, koja će početi u prvim danima maja. Cijena će biti ista kao i prošle godine, zbog čega će se globalna ekonomska situacija odraziti na kvalitet budućih uroda u godinama koje nam dolaze.

Uzgoj jagoda posebno je izražen u Tuzlanskom kantonu gdje je pod ovom vrstom voća blizu 80 hektara zemljišta u plastenicima i pod otvorenim nebom, a najviše njih se nalazi na prostoru Čelića.
Tamošnji voćari u proteklom periodu izvršili su pljevljenje, hemijsku zaštitu uroda, pripremu ambalaže za pakovanje, ali i ugovaranje otkupljivača.

Prvi urod manji za 20 posto

“Mi smo prošle godine imali velike probleme zbog suše koja je uništila mnogo zasada. Ove godine situacija je turbulentna zbog mraza, vjetra i oscilacija u temepraturama zraka, usljed kojih gubimo prvi urod u obimu od 20 posto. Ali, opet ne možemo biti nezadovoljni jer će sigurno situacija na startnoj poziciji biti bolja nego lani”, kaže za Klix.ba Mustafa Mešković, uzgajivač i predsjednik Grupacije jagodara TK.

Globalni ekonomski problemi odražavaju se i na ovaj sektor poljoprivrede, posebno u kontekstu poskupljenja repromaterijala gdje su cijene u odnosu na prošlu godinu sada veće između 50 i 300 posto.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasaDa li je moguće da je ovo lijek za dijabetes?!Sponsored by MonadPlug

To se, prema riječima našeg sagovornika, neće odraziti na finalnu cijenu proizvoda koja bi trebala biti kao i prošlogodišnja, ali hoće na kvalitet budućih uroda.

Kada je riječ o cijenama po kilogramu, one bi trebale iznositi 3,50 KM za jagodu prve klase, dok ona iz druge košta 2,20 maraka.

“Nama u ovom aprilu jedan luk za plastenik je koštao 40 maraka, a prošle godine on je imao cijenu od 15 KM, najlon je bio tri, a sada je sedam i po maraka, dok je gnojivo bilo tri marke, a sada je pet i po. Iako bi trebali, mi sada veću cijenu jagoda ne možemo formirati jer znamo da to građani neće moći kupiti te dolazimo do drugog problema – kako saditi u budućim godinama. Mnogo ljudi će nasade ostaviti u drugoj ili trećoj godini, što nije dobro za kvalitet i prinos”, pojasnio je Mešković.

Beračima dnevnica od 50 KM

Uz povećanje cijena repromaterijala, ove godine i za berače će biti potrebno izdvojiti više novca jer su dnevnice veće.

“Mi smo prošle godine beračima plaćali do 40 maraka, a oni će ove sezone dobivati 50 KM, uz deset maraka za hranu i prijevoz. Također, njih je sada teško pronaći i vjerujem da će glavna berba trajati duže. Kako bi se ona svela na najmanji mogući nivo, sigurno će i vlasnici parcela iz svojih domaćinstava organizirati radnu snagu”, dodao je Mešković, koji se uzgojem jagoda bavi već 28 godina.

I ove godine okvirno 500 osoba prema planu bi trebali proizvesti dvije hiljade tona jagode, što će biti dovoljno za podmirivanje domaćeg tržišta.

Određene manje količine bi mogle završiti u zemljama Evropske unije, s obzirom na to da su pojedini uzgajivači odustali od izvoza zbog prevelikih gužvi koje se stvaraju na hrvatskoj granici. Kada je riječ o regiji očekuje se da će bh. jagode biti zastupljene najviše u Srbiji.