Naslovnica Top vijesti Damiru Marjanoviću “ukradena” Facebook stranica, morao kreirati potpuno novu

Damiru Marjanoviću “ukradena” Facebook stranica, morao kreirati potpuno novu

Mnogobrojni korisnici Facebook-a u Bosni i Hercegovini krajem decembra suočili su se s masovnim hakiranje stranica velikih i po nekoliko desetina hiljada pratilaca.

Niti kompanije, niti političare ova pojava nije zaobišla.

Naime, mnoge Facebook stranice su doslovno preko noći ostale bez svojih administratora i prepuštene su Facebooku kao društvenoj mreži koja ne dozvoljava pristup vlasnicima stranica.
Korisnici su dobili vrlo kratku poruku da nisu više administratori svojih stranica.

Mnogi slučajevi bez ishoda
Takvi slučajevi vrlo često su prijavljivani i policijskim agencijama u BiH, a neki su do sada već uspjeli da vrate stranice, dok je veliki broj onih koji to još uvijek ne mogu.

Među njima je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, profesor doktor Damir Marjanović, koji je večeras odlučio da napravi novu stranicu kako bi mogao komunicirati sa svojim pratiocima.
“Idemo ispočetka! Nema odustajanja! Duboko vjerujem da uspjeh ne pada s neba, da se za sve dobro treba potruditi i da dobre stvari treba graditi godinama. Tako smo gradili i FB zvaničnu stranicu prof. dr. Damir Marjanović.

‘Zli Grinič’ nam ju je odnio za Božić, i pored svog našeg truda još uvijek nemamo kontrolu nad njom. Svakoga dana iščekujemo i nadamo se da će svi naši napori uroditi plodom, jer 22,500 iskrenih pratitelja, bez ijedne ‘boostirane’ objave, obrisanoga komentara i 10 godina vrijednoga rada je tu ostalo“, napisao je Marjanović.
Kako kaže ne gubi nadu, a iskoristio je i poznati citat iz pjesme Maka Dizdara.
“Ne gubimo nadu! No, dok se neko divno čudo ne desi – valja nama preko rijeke! Stoga pokrećemo novu stranicu! Radimo na tome da prebacimo dobar dio onoga što je bilo na prethodnoj stranici i nastavljamo tamo gdje smo stali, u nadi da ćemo vrijednim radom opet, nekada u skoroj budućnosti, doći do 22.500 pratitelja.

Svaka pomoć u tom pravcu (ako smo je zaslužili) nam je više nego dobro došla! 😊 Dakle, počinjemo još jednom, na isti način kako smo to uradili prije 10 godina, jednostavnom porukom – IDEMO DALJE“, zaključio je Marjanović.
Efendić uspio da vrati
Kao što smo i rekli, mnogi političari su bili suočeni s “krađom” Facebook stranica, koje u velikom broju slučajeva predstavljaju pravo blago.

Jedan od njih je i Semir Efendić, ali je srećom uspio da vrati svoju stranicu “tešku” skoro 35.000 pratioca.
Sredinom januara obavijestio je pratioce da je ta bitka završena,
“Ovaj facebook page bio je hakiran od 25. decembra prosle godine i na njemu se do danas nisu mogle postavljati nikakve objave. Nakon duge procedure prijave i dokazivanja vlasništva nad stranicom putem facebook administracije danas oko 13 sati vraćena je vlasniku i svojoj prvobitnoj funkciji informisanja i iznošenja stavova“, napisao je tada Efendić.
Ostaje da vidimo da li su ovi hakerski napadi slučajnost ili su ciljani izvedeni pred izbore koji su još uvijek upitni da li će biti održani.