Naslovnica Top vijesti Dodik: RS formira ‘pregovarački tim’. To je naš odgovor na prozivanje ovih...

Dodik: RS formira ‘pregovarački tim’. To je naš odgovor na prozivanje ovih iz Federacije, koji stalno pozivaju na rat

Naš interes je mir. Mi nećemo ratovati, ne pripremamo se za rat. Ovo što Džaferović, Izetbegović i Komšić pričaju – to je retorika gubitnika, izjavio je Dodik

Milorad Dodik, lider SNSD-a, nakon sastanka na Mrakovici, kazao je da su izjave Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, u kojima se spominje rat, zapravo retorika gubitnika. Dodik je poručio Bakiru Izetbegoviću da ako želi da spriječi situaciju u kojoj se ide ka raspadu BiH – da izbjegne takvu vrstu jezika.

Dodik je najavio formiranje pregovaračkog tima NSRS, koji treba da poziva na razgovore političke aktere iz FBiH, da se pokuša doći do uravnoteženog rješenja za sve.

“To je naš odgovor na prozivanje ovih iz FBiH, koji stalno pozivaju na rat. Bakir Izetbegović nas zove pogrdnim imenom, sve nas koje ovdje vidite. To ne doprinosi razumijevanju”, rekao je Dodik.

“Ako želi da spriječi situaciju u BiH koja ide ka raspadu – onda treba da izbjegne takvu vrstu jezika”, dodao je Dodik.

On je rekao da RS uvažava interese Bošnjaka, ali očekuje i uvažavanje interesa Srba.

“Inicijativa se bazira na dosadašnjim aktivnostima, visoki predstavnik nam ne treba, to smo rekli 100 puta. Naš interes je mir. Mi nećemo ratovati, ne pripremamo se za rat. Ovo što Džaferović, Izetbegović i Komšić pričaju – to je retorika gubitnika”, izjavio je Dodik.

Lider SNSD-a isitče da je primarni interes razgovor o stabilizaciji, miru, Ustavu i Dejtonu.

“Da se dogovorimo kako ćemo funkcionisati”, naveo je Dodik u obraćanju nakon sastanka sa liderima stranaka koje su na vlasti u entitetu Republika Srpska.

“Sada nam kažu u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo. Na miran način, ne ratom. RS se neće razići ratom. Ako ne bude davano dovoljno incijativa RS. Nikakvo pozivanje na nasilje, disolucije, nametanja problema drugima”, zaključio je Dodik.