Naslovnica BiH DONOSIMO SVA IMENA ZA NOVI SASTAV VIJEĆA MINISTARA BIH!

DONOSIMO SVA IMENA ZA NOVI SASTAV VIJEĆA MINISTARA BIH!

Poznat je skoro kompletan sastav Vijeća ministara BiH. I Raport donosi imena.

Sevlid Hurtić trebao bi biti ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara.

On će bi trebao biti imenovan kao Bošnjak iz RS na tu poziciju. Ranije je sa liste Pokreta za državu imenovan u Vladu RS.
Hurtić je, kako je Raportu potvrđeno, usaglašeni prijedlog Osmorke i SNSD-a za ovu poziciju, nakon što je Osmorka izrazila nezadovoljstvo prijedlogom Denisa Šulića.

Njegovim predlaganjem faktički je kompletiran sastav buduće državne vlasti.

Tako će predsjedavajuća biti Borjana Krišto (HDZ). Ova stranka imenovat će još dva ministra – Dubravku Bošnjak kao ministricu civilnih poslova i Davora Bunozu kao ministra pravde.
SNSD će postaviti Zorana Tegeltiju za ministra finansija, a Staša Košarac bi trebao nastaviti voditi Ministarstvo vanjske trgovine. Pored toga, Nenad Nešić, predsjendik DNS-a prijedlog je za ministra sigurnosti BiH

Šestorka je predložila Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova. Zukan Helez (SDP) trebao bi biti ministar odbrane, a Edin Forto (NS) prometa i komunikacija.

Što se tiče zamjenika ministara Raport saznaje da bi SDP trebao dati dva. I to:

Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde i Muhamed Hasanović, zamjenik ministar finasija.

Trećeg koji je pripao Šestorci, trebala bi postaviti Naša stranka. I to na poziciju zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice. Kako nam je rečeno, oni bi trebali danas ili sutra dati ime. I to će vjerovatno biti žena nebošnjak.
Ivica Bošnjak (HDZ) je kandidat za zamjenika ministra sigurnosti BiH. Josip Brkić (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, a Slaven Galić za zamjenika ministra odbrane BiH.

Marijana Mojić (Ujedinjena srpska), kandidatkinja je za zamjenicu ministra civilnih poslova. Kandidat za zamjenika ministra komunikacija i transporta BiH je Ognjen Janjić (DEMOS), dok je kandidat za zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović (SNSD) iz Doboja.