Naslovnica Top vijesti EU traži od Volkswagena obeštećenje za kupce

EU traži od Volkswagena obeštećenje za kupce

Naglašeno je da Volkswagenova poslovna praksa u prometu dizelskih vozila s ilegalnim sistemom za manipulaciju plinovima krši zakone EU-a o zaštiti potrošača.
Evropska unija (EU) zatražila je od njemačkog proizvođača automobila Volkswagen da zbog skandala oko emisije gasova plati odštetu svim kupcima automobila te kompanije, ne samo u Njemačkoj već i u svim zemljama EU-a, javlja Anadolija.

U saopćenju Evropske komisije navedeno je da je, nakon što je otkriveno da je kompanija pokazala niske emisije u 2015. godini, Volkswagen odlučio povući 8,5 miliona vozila proizvedenih u EU kako bi napravio potrebne ispravke te da je udio ispravljenih vozila dosegao 80 posto.

Međutim, naglašeno je kako njemački proizvođač nije dao potpunu garanciju za probleme koji se mogu pojaviti nakon popravki urađenih nakon “dizel skandala”.

U saopćenju Mreže za saradnju u zaštiti potrošača (CPC) navedeno je kako je Didier Reynders, član Komisije EU-a zadužen za pravosuđe i prava potrošača, prošle godine zatražio od Volkswagena da ponudi poštenu naknadu svim građanima EU-a koji su njihovi kupci.

VW manipulirao podacima
Naglašeno je da Volkswagenova poslovna praksa u prometu dizelskih vozila s ilegalnim sistemom za manipulaciju plinovima krši zakone EU-a o zaštiti potrošača. Stoga je zatraženo obeštećenje za kupce na području cijele Unije.

Volkswagen je već pristao isplatiti odštetu samo kupcima koji su u trenutku kupovine živjeli u Njemačkoj.

Američka agencija za zaštitu okoliša objavila je u septembru 2015. da je Volkswagen manipulirao ispitivanjima emisije i da dizelska vozila kompanije zagađuju okoliš iznad normalnih razina.

Priznajući da je obmanjujući softver korišten u testovima emisije otprilike 11 miliona vozila na dizelski pogon diljem svijeta, Volkswagen je dugo bio u žiži javnosti zbog skandala s emisijom dizela i platio visoke kazne američkim i njemačkim vlastima te je morao povući milione vozila.