Marketing

Nepunih mjesec dana od zvaničnog preuzimanja mandata, kao prvi posao, novoizabrani SDA gradonačelnik Visokog Mirza Ganić započeo je sa uručivanjem otkaza i obračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

Prva na udaru našla se Javna ustanova Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko, u okviru koje djeluje Radio-televizija Visoko. Kako smo uspjeli saznati, direktorica ove ustanove Amila Koso, inače „kadar gradonačelnice Babić” ovih dana uručila je otkaze za petoro zaposlenika, među kojima su glavna i odgovorna urednica, direktorica marketinga, novinar informativnog programa i referenti za sport.

Kao osnovni razlog otkaza navedena je racionalizacija troškova ove ustanove.

No, izvori otkrivaju, da je riječ o radnim mjestima koja moraju egzistirati i radnicima od kojih su neki skoro 30 godina uposleni na TV Visoko.

Interesantno je da su eliminisani obrazovani i profesionalni kadrovi.

Apsurd je da u Javna ustanova koja se zove ‘Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko’ trenutno upošljava samo dvije osobe sa visokom stručnom spremom, a većina uposlenika ima trogodišnju srednju školu.

(Patria) – Podsjetit ćemo se da je u samoj izbornoj noći Ganić, nakon pobjede, inače kadar i produkt kakanjske SDA i Mirsada Zaimovića, najavio da će se zalagati da novinari rade novinarski posao, urednici urednički i svako svoj?!

Više puta pozvao je na zajedništvo i obećao da nikog neće ostaviti “bez nafake”.

Interesantno je da je podobnim uposlenicima Radio-televizije Visoko, odnosno JU Centar za kulturu, sport i informisanje ugovor produžen na dva do četiri mjeseca, kada se očekuje raspisivanje konkursa, a ne bi bilo iznenađenje da u međuvremenu “bez konkursa” dođu novi i preispita se politička prošlost postojećih radnika.

Šta će biti sudbina susretljive direktorice, ostaje da vidimo.

Iz bliskih izvora najavljuju da će Ganić i rukovodstvo visočke SDA u narednom periodu nastaviti pohod na radna mjesta i obračunavanja u ostalim javnim ustanovama i preduzećima.

Ovakva kadrovska politika nije ništa novo za Stranku demokratske akcije. Egzekutori su i sami ovako uposleni. Mirza Ganić je na početku svoje političke karijere zaposlen u BH Telecom Visoko, a u međuvremenu obnašao funckije vijećnika u Općinskom vijeću Visoko, zastupnika u Federalnom parlamentu, a kao nagrada za poslušnost i izvršavanje prljavih poslova stigla je direktorska pozicija u BH Telecom Zenica. U martu 2019. godine, Ganić je izabran za premijera Zeničko-dobojskog kantona, da bi se na Lokalnim izborima kandidovao za gradonačelnika Visokog?!

Dugi niz godina iz SDA su dolazili napadi svake vrste na neposlušnu gradonačelnicu Amru Babić. Pokušaji stalnog degradiranja rezultata i rada u dva mandata, vrijeđanje ličnosti i napadi na porodicu rezultat su neudovoljavanja željama i apetitima lokalnih moćnika.

Izvori iz vrha SDA kažu da je glavni cilj centrale SDA na Lokalnim izborima bio, pod svaku cijenu, uklanjanje Amre Babić, pa i po cijenu gubitka većine općina u Kantonu Sarajevo.

Silina napada i kampanje pikazuje da su resursi bili usmjereni upravo u Visoko.

Kupovali su se privrednici, kulturni i sportski radnici, prijetilo se otkazima, namještali tenderi i dodjeljivala javna sredstva kroz razne poticaje, obećavalo nemoguće, javna je tajna u Visokom.

Već u prvih mjesec dana, pokazala se sva dvoličnost i priče o zajedništvu, napretku i demokratiji, a što je demantovano prvim potezima nove vlasti.

(Patria)