Naslovnica BiH GLASANJE ZA DVA DANA Delegati FBiH imaju historijsku šansu da zabrane gradnju...

GLASANJE ZA DVA DANA Delegati FBiH imaju historijsku šansu da zabrane gradnju malih hidroelektrana

Eko udruženja pozvali delegate da glasaju za izmjene Zakona o električnoj energiji

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak će održati sjednicu na kojoj će se naći i izmjene Zakona o električnoj energiji kojim se zabranjuje gradnja malih hidroelektrana. Ovaj zakon se usvaja po hitnom postupku.
S tim u vezi Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT uručila je prvi kontigent pisama aktivista i aktivistica Dom naroda kojim se traži donošenje izmjena ovog zakona. Također, članice Koalicije za zaštitu rijeka objavili su na ovom LINKU pismo koje građani mogu mogu isprintati, potpisati i skeniranog slati na e-mail dom.naroda.info@parlamentfbih.gov.ba ili fizički odnijeti na protokol Parlamenta FBiH.
Poručili su da federalni delegati, njih ukupno 58, imaju historijsku priliku da „nas svojom odlukom povedu ka definitivnoj zabrani daljnje gradnje novih malih hidroelektrana u ovom dijelu BiH“.

Podsjetili su da su zastupnici u Predstavničkom domu FBiH prethodno utrli put ka slobodi naših rijeka, i to donesenim Zaključkom o potpunoj zabrani izgradnje mHE na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (23.06.2020.) i usvajanjem Nacrta Zakona o izmjenama Zakona o električnoj energiji u FBiH (30.04.2021.).
– Glas ZA ovaj Prijedlog je glas za zabranu izdavanja energetskih dozvola za mHE. To će spriječiti gradnju preko 100 mHE i spasiti na desetine naših divljih rijeka od smrti u cijevima. Ljudi ove zemlje davno su, jasno i glasno, rekli NE izgradnji malih hidroelektrana. Na Domu naroda je da slijedi neprikosnovenu volju svog jedinog suverena – naroda – poručili su eko udruženja.
Također, aktivisti su objavili i imena svih delegata kao i njihove fotografije.