Naslovnica Top vijesti Greif: Progone me Bosanci koji su se borili uz Hitlera

Greif: Progone me Bosanci koji su se borili uz Hitlera

Izraelski historičar kritizira odluku Njemačke da ponovo razmotri najavljeno priznanje za njegov rad, navodi kako je riječ o ‘muslimanskom napadu na jevrejskog naučnika’.
“Ja sam jevrejski istraživač Holokausta koga progone Bosanci koji su se borili uz Hitlera”, naslov je članka o emisiji na izraelskom radiju u kojoj je gostovao izraelski historičar Gideon Greif.

Razlog što je on stavio Bosance rame uz rame sa snagama nacističke Njemačke iz Drugog svjetskog rata, koje su počinile stravične zločine širom evropskog kontinenta, jesu javne i glasne kritike iz Bosne i Hercegovine nakon objave da će Greif dobiti priznanje predsjednika Njemačke za svoj rad.

Negiranje srebreničkog genocida
Naime, Greif, koji je na čelu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima, u novembru je trebao dobiti odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

“Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme Nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi ‘Die Jecke’. U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu”, istakli su iz Ureda njemačkog predsjednika na upit Al Jazeere.

Kada je objavljena informacija o priznanju i nakon što su je prenijeli brojni mediji iz regije, pa i šire, javile su se brojne organizacije i pojedinci koji su kritizirali odluku njemačkog predsjednika da uruči priznanje čovjeku koji otvoreno negira genocid u Srebrenici, zločin koji je i sam Steinmeier nazvao “bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

Neprijateljski elementi
Nešto kasnije, njemačke vlasti su objavile kako se uručenje priznanja odgođena, te kako se odluka o priznanju ponovno razmatra u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke zbog reakcija.

Nakon nekog perioda neoglašavanja, ove sedmice je Greif govorio za nekoliko izraelskih medija. Tako je za radiostanicu Maariv iz Ramat HaSharona ustvrdio, uz stav na početku ovog teksta, kako je odgađanje dodjele priznanja došlo zbog antisemitskih elemenata.

“Ovdje su intervenirali neprijateljski elementi Bosanaca i Hrvata koji dugo kritiziraju moj naučni rad, a koji sam vršio u dobroj namjeri, na osnovu samo naučnih i historijskih podataka. Oni su intervenirali iza kulisa i njemačka Vlada je odlučila ponovo razmotriti priznanje”, istakao je između ostalog izraelski historičar.

“Nadam se kako će ovo brzo biti okončano jer je sramotno. Ja zaslužujem ovo priznanje.”

Udar na sjećanje na Holokaust
U intervjuu za Haaretz, Greif iznosi nove tvrdnje: kritikama na račun njegovog rada vrši se udar na sami Holokaust, te kako bi bilo kakvo otkazivanje davanja priznanje predstavljalo njemački udar na sjećanje na Holokaust.

“Mislim kako je samo sjećanje na Holokaust na udaru, ne samo ja lično, tako ne mogu ni zamisliti da njemačka Vlada čak i razmatra da mi ne da medalju koju ja i zaslužujem. Takav potez bi se mogao tumačiti kao negiranje Holokausta”, kazao je on i postavlja retoričko pitanje: “Otkud ovo sve dolazi?”

“Koliko ja znam, ovo dolazi iz muslimanskih krugova. Bosna je muslimanska država i možemo reći, ako sve izanaliziramo, da je ovo muslimanski napad na jevrejskog naučnika – ovdje možete vidjeti čak i antisemitske karakteristike. A sve to dolazi iz države u kojoj je veliki muftija Jerusalema regrutirao vojnike za borbu uz naciste.”

Još uvijek se čeka odluka njemačkih vlasti da li će i eventualno kada biti uručeno priznanje Greifu.