Naslovnica Top vijesti Kad će vlast početi misliti na penzionere: Za usklađivanje penzija nepunih dva...

Kad će vlast početi misliti na penzionere: Za usklađivanje penzija nepunih dva posto?

Penzioneri traže hitnu izmjenu Zakona o PIO, gdje bi se omogućilo povećanje svih penzija, odnosno da se penzije usklade sa rastom troškova života i plaća

Dok Upravni odbor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje ne saopšti koji je to postotak redovnog usklađivanja penzija, nakon što su objavljeni podaci o BDP-u i CPI-ju, preliminarno se već priča da je riječ o nepunih dva posto.

PRIPREMNI SASTANAK
Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, objašnjava da svake godine sredinom aprila idu zvanični statistički podaci, a do kraja mjeseca Vlada FBiH bi trebala donijeti odluku pošto 24. ide štampanje čekova. Upravo je ovakav obračun kamen spoticanja kad je riječ o usklađivanju, stoga penzioneri traže hitnu izmjenu Zakona o PIO, gdje bi se omogućilo povećanje svih penzija.

– Konkretno izmjena zakona podrazumijeva vanredno usklađivanje penzija sa rastom troškova života ili sa rastom plaća, jer negativan rast BDP-a i CPI-ja idu protiv penzionera, objašnjava on.

Zbog ove zakonske inicijative su dogovorili i sastanak sa predstavnicima federalnog Ministarstva rada i socijalne politike u srijedu.

– Naš predsjednik Saveza Redžo Mehić i pojedini kantonalni predstavnici udruženja bit će na tom sastanku koji možemo nazvati pripremni za onaj koji će biti održan krajem mjeseca sa Vladom Federacije, odnosno premijerom i resornim ministrima. Očekujemo da nas ministar podrži u izmjeni zakona, jer bez toga nema ništa, kategoričan je Halilović i naglašava da ukoliko se ne ispoštuju uslovi penzionera, na Skupštini Saveza će 15. maja donijeti konačnu odluku.

A odluka bi mogla značiti i protest.

STANDARDNO USKLAĐIVANJE
– Dotad ćemo pokušati da ispucamo sve druge mogućnosti, odnosno da pokušamo preko zastupnika u federalnom Parlamentu ići sa inicijativom o izmjeni zakona, kaže Halilović.

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću FZMIO/PIO kaže da će već naredna penzija standardno biti usklađena.

– Mirovina će biti povećana za izračunati postotak, ali i za razlike za prva tri mjeseca između onih isplaćenih po akontativnom uvećanju, kaže on.