Naslovnica Globus Kina od Rusije traži dvostruko više električne energije

Kina od Rusije traži dvostruko više električne energije

Nestanak struje u mnogim dijelovima Kine, posebno zbog problema u opskrbi ugljem, negativno se održava na svakodnevni život.
Kina se obratila najvećoj ruskoj kompaniji za proizvodnju i distribuciju električne energije Inter RAO te zatražila da udvostruči količinu struje koju bi isporučivala Pekingu.

Aleksander Panin, član uprave Inter RAO, jedine kompanije ovlaštene za izvoz električne energije u Rusiji, kazao je novinarima kako se Kina obratila kompaniji u vezi s povećanjem isporuke električne energije.

Podsjetio je da Kini trenutno isporučuju 285 miliona kilovat-sati (kWh) električne energije mjesečno, prenopsi Anadolija.

Problemi s opskrbom uglja
“Tražili su 555 miliona kWh mjesečno. Skoro duplo veća potražnja za novembar i decembar, a mi ćemo od toga zadovoljiti skoro sve. Nadamo se da ćemo ove godine za Kinu osigurati rekordne količine električne energije“, rekao je Panin.

Nestanak struje u mnogim dijelovima Kine, posebno zbog problema u opskrbi ugljem, negativno se održava na svakodnevni život.

Ruski izvoz električne energije u Kinu prošle godine smanjen je na tri milijarde kWh, što je manje za 1,3 posto u odnosu na 2019. godinu.