Naslovnica BiH Kineski respiratori koje je i BiH kupila mogli bi ubiti ljude?

Kineski respiratori koje je i BiH kupila mogli bi ubiti ljude?

Britanski doktori upozorili su da bi 250 ventilatora koje je Velika Britanija kupila od Kine mogli nanijeti značajne štete pacijentima, uključujući i smrt, ukoliko se koriste u bolnicama prenosi NBC News.

Respiratori, poput onih koje je Bosna i Hercegovina posredstvon Fikreta Hodžića i njegove kompanije ‘Srebrena malina’ kupila iz Kine, prema navodima britanskih liječnika imaju problematičnu opskrbu kisikom, ne mogu se pravilno očistiti, nepoznatog su dizajna i njihov priručnik sa uputama je zbunjujući. Također, izgrađeni su za upotrebu u ambulantama, a ne bolnicama.

“Vjerujemo da će se upotrebom oviih ventilatora nanijeti velika šteta pacijentu, uključujući i smrt. Radujemo se povlačenju i zamjeni ovih ventilatora sa uređajima koji na bolji način mogu osigurati intenzivnu njegu za naše pacijente”, navode britanski doktori u pismu.

Oni su dodali da je opskrba kisikom promjenjiva i nepouzdana, te da je jedan od razloga zašto nisu sigurni činjenica da su nepoznati britanskim doktorima, kao i neprikladni za korištenje u trenutnoj krizi.

Pismo je napisao stariji liječnik za anesteziju i intenzivnu njegovu koji je predstavljao grupu doktora i viših menadžera koji rade u Birminghamu i okolini, drugom najvećem gradu Velike Britanije i jednim od najteže pogođenih područja.