Naslovnica BiH Ko građane dovodi u talačku krizu? Rat saopćenjima BH-Gasa i Energoinvesta

Ko građane dovodi u talačku krizu? Rat saopćenjima BH-Gasa i Energoinvesta

BH Gas smatra da saopćenje Eneregoinvesta ne odgovara istini te navodi da će BH-Gas u roku od 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od Energoinvesta izmiriti obaveze prema Gazprom exportu i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom.– Jedina neplaćena faktura je za mart mjesec i dospjela je za plaćanje prije pet dana. Energoinvest svjesno zanemaruje činjenicu da je BH-Gas predložio i prelazno rješenje koje je Energoinvest odbio. BH-Gas dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i Energoinvest dezavuiše Vladu FBiH što može imati negativnih finansijskih poljedica u čemu BH-Gas ne želi niti da slučajno učestvuje – saopćio je BH-Gas.

Kažu da “Energoinvest ne želi da dostavi fakturu Gazprom Exporta i time onemogućava BH-Gas da izvršava obaveze kako je izvršavao posljednje 23 godine”.

– Ovo je pravno nasilje koje provodi Energoinvest i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstovao preuzimanje potrošača BH-Gasa i time doveo BH-Gas u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju.Energoinvest želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja. Mjesecima smo upozoravali da će scenario prelaska na Turski tok biti upravo ovakav i da će Energoinvest samoinicijativnim prelaskom na taj pravac ostaviti sve ugovore sa pravca Beregovo. Sada imamo situaciju da su mađarski transporter FGSZ i srbijanski transporter Transportgas Srbija dostavili opomene za plaćanje transportnih troškova i to za ugovore koje je Energoinvest trebao raskinuti – saopćio je BH-Gas.

Energoinvest i pojedinci, kako se navodi, prisiljavaju BH-Gas da čini nešto što niti jednim dokumentom nije propisano i jasno im je saopćeno da takav vid pritiska neće proći, a BH-Gas će fakturu Gazpromu izmiriti za 30 sekundi samo da Energoinvest dostavi tu fakturu, ali ne žele.

– BH-Gas nikad nije zaustavljao plaćanja prema Gazpromu niti su se ta plaćanja dovodila u pitanje, ali mi ne možemo platiti ako Energoinvest ne želi da nam dostavi Gazpromovu fakturu kako je to rađeno protekle 23 godine. Žele da BH-Gas postupa protivno zakonskim propisima i da se odrekne svih razvojnih projekata koje znače diversifikaciju izvora snabdijevanja – saopćio je BH-Gas.

BH-Gas moli sve institucije za srpovedbu zakona da se uključe u ovaj problem jer je “na djelu pravno nasilje koje je prouzrokovano samoinicijativnim prelaskom Energoinvesta na turski tok i to protivno odlukama Vlade da obje kompanije ostanu na pravcu snadbijevanja Beregovo -BiH i to do 2023. godine. BH-Gas posjeduje svu dokumentaciju po osnovu pritisaka na ovu kompaniju kao i ostale dokaze na kojim se vide osobe koje su u pozadini ovog pritiska, navodi se u saopćenju BH-Gasa.