Naslovnica Top vijesti Ko su uhapšeni u današnjoj akciji u Banjaluci i Gradišci?

Ko su uhapšeni u današnjoj akciji u Banjaluci i Gradišci?

U današnjoj policijskoj akciji na području Banjaluke i Gradiške uhapšena su četiri lica.

Kako mediji nezvanično saznaju riječ je o Srđanu Rađeviću (22), Robertu Radoniću (53), Milošu Lukajiću i Davorinu Popoviću (42).

Radi se o licima koja se terete da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili krivična djela “Organizovani kriminal“, “Neovlašteni promet opojnim drogama“, “Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda“, “Odavanje tajnih podataka” i “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja“.

Uhapšeni Radonić zaposlen je u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, a uhapšeni Lukajić u Graničnoj policiji, piše N1.

Radi se o nastavku akcija “Transporter” i “Storidž”.

Akcija “Transporter” pokrenuta je pokrenuta jekrajem prošle godine, a usmjerena je na krivično procesuiranje više osoba, osumnjičenih za organizovani kriminal, povezan sa više teških krivičnih djela, uključujući ubistva, krijumčarenje velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga krivična djela.

Pretresi na više lokacija u Banjaluci i Gradišci i dalje su u toku. Uhapšeni bi u poslijepodnevnim satima trebali biti sprovedeni u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U toj akciji, podsjetimo, “pao” je i bivši savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, Bojan Cvijetić koji je uhapšen zajedno sa još osam osoba zbog sumnje da je učestvovao u organizovanom međunarodnom švercu narkoticima 16. novembra prošle godine.

Uz njega tada je uhapšen i Saša Rađević, a mediji u Banjaluci navode kako je danas uhapšeni Srđan Rađević njegov sin.

Na čelu u novembru razbijene kriminalne grupe navodno bio je upravo bivši savjetnik Mektića, Bojan Cvijetić. Kod njega su tada pronađeni i povjerljivi dokumenti Obavještajno-bezbjednosne agencije o kriminalnim organizacijama na zapadnom Balkanu.

U porodičnim kućama tada uhapšenih, kao i u njihovim poslovnim objektima u Republici Srpskoj pronađeno je oko 300 kilograma skanka, velika suma novca i skupocjeni automobili, a posebnim istražnim radnjama zadukomentovano je i posjedovanje pet do šest kilograma kokaina.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara tada je rekao kako su pronađeni dokazi “kap u moru”, jer je grupa imala namjeru da još pet tona prebaci u druge zemlje Evropske unije. Prema riječima Čampare, oni su od narko kartela iz Južne Amerike, preko Evrope, u Bosnu i Hercegovinu nabavljali na tone kokaina.

Do akcija “Transporter” i “Storidž” policiju je dovelo raspakivanje kriptovanih aplikacija “Sky” i “Anom”. Koje su dugo važile za jedan od najbezbjednijih načina komunikacije među kriminalnim grupama, a njihovo raspakivanje dovelo je do hapšenja velikog broja kriminalaca širom svijeta.

Istragom je policja došla do informacija da su članovi grupe uhapšene u akciji “Transporter” prodavali oružje ekipi Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja koja je proglašena jednom od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu. Njegovim hapšenjem u Srbiji, prvi put se ozbiljnije govori o aplikaciji “Sky”.