Naslovnica BiH Lavrov: Rezolucijom o Srebrenici se žele slomiti Srbi, Dodik se jedini bori...

Lavrov: Rezolucijom o Srebrenici se žele slomiti Srbi, Dodik se jedini bori za dejtonske principe

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov još jednom je ponovio stav Kremlja da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Nijemac Christian Schmidt nelegitiman.

“Samoimenovani njemački visoki predstavnik, koji je nelegitiman, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi trebalo da bude, pokušava na sve načine da diskredituje Republiku Srpsku i zastupa stav o unitarizaciji BiH”, kazao je Lavrov u intervjuu za ATV iz Banje Luke.

Lavrov je zatim kazao kakva je strategija Schmidta.

“Pokušava da igra sa nekim političkim snagama srednjobosanskih Hrvata, ali, ipak, i bosanski Hrvati imaju svoje viđenje toga kako će braniti svoj identitet i principe Dejtona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda”, istakao je Lavrov.

Osvrnuo se i na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja bi se ovog mjeseca trebala naći na sjednici Generalne skupštine UN-a. I on, baš kao i kompletna ruska politika već decenijama, ne želi reći istinu i priznati da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid koji su počinili vojska i policija RS-a. Zato nije propustio priliku pohvaliti Milorada Dodika.

“Cilj da se slome Srbi još traje. Prije 10 godina su pokušali da takvu rezoluciju donesu na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Еvropljani dok guraju tu ideju, osim jednim razlogom: Srbi su previše svojeglavi. U Bosni i Hercegovini Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton. On sa svojim timom jedini je koji se u BiH bori za dejtonske principe”, tvrdi Lavrov.