Naslovnica BiH Manifestacija ‘Igman 2018-Odbrana BiH’ – Usvojeni izvještaji

Manifestacija ‘Igman 2018-Odbrana BiH’ – Usvojeni izvještaji

Organizacioni odbor manifestacije “Igman 2018-Odbrana Bosne i Hercegovine” danas je održao sastanak na kojem je jednoglasno usvojio finansijski i izvještaj o provedenim aktivnostima te manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je istakao da mu je čast biti dijelom manifestacije koja se ove godine u svim aspektima izdigla na veći nivo i da ga posebno raduje činjenica da su finansijski i izvještaj o provedenim aktivnostima manifestacije urađeni transparentno, shodno planu i programu koji je usvojio Organizacioni odbor te na osnovu zaključaka Organizacionog odbora, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Želim iskazati posebnu zahvalnost svim borcima, porodicama šehida i poginulih boraca, veteranima, svim učesnicima koji su ove godine bili dio manifestacije, kao i svim institucijama, preduzećima, pojedincima koji su finansijski ili na drugi način podržali manifestaciju “Igman 2018-Odbrana Bosne i Hercegovine” – kazao je Bukvarević.

Istakao je da je cilj manifestacije da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kako bi evocirali uspomene i sjećanja na teške godine borbe protiv agresora, kao i da se upoznaju mlade generacije sa značajem borbe u sudbonosnim danima odbrane, kako Igmana, tako i glavnog grada i države, a ove godine održala se pod motom „Dođi i posvjedoči o istini i odbrani BiH”.

Sastanku je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj koji je zahvalio svim učesnicima ovogodišnje manifestacije, uz poruku da da će Vlada Kantona Sarajevo i dalje biti oslonac i potpora u svim aspektima za održavanje i realizaciju svih potrebnih aktivnosti u skladu sa mogućnostima.

Posebno je naglašena potreba većeg angažiranja i pomoći svih nivoa vlasti, od lokalnih zajednica preko kantona do Federacije BiH, kako bi se prikupila potrebna finansijska sredstva za realizaciju te kompleksne i značajne manifestacije koja je ove godine trajala dva dana i obuhvatila je vjerski, kulturni ali i obrazovni segment.

Upriličen je i vjerski program za poginule, mevlud i zikr te služenje parastosa i mise zadušnice.

U okviru programskih sadržaja, drugog dana manifestacije, upriličeni su i defilei ratnih zastava pod nazivom “Mladi na putu života” kao i ratnih veterana Armije i MUP-a RBiH, te sportske igre.

Centralni dio manifestacije održan je na Velikom polju na Igmanu, gdje je uz uobičajene programske aktivnosti, upriličeno i otkrivanje rekonstruiranog spomen-obilježja palim borcima.

Zaključeno je da se manifestacija svake godine treba obogaćivati novim sadržajima te da mora postati izvorište sjećanja koje će svake godine okupljati veterane ali i mlađe generacije, s ciljem očuvanja kulture sjećanja i podsjećanja na herojsku odbranu domovine, sve šehide i poginule borce, ali i preživjele koji su živi svjedoci nadljudske borbe na platou Igmana ali i širom Bosne i Hercegovine.

(Visocki.info / Fena)