Naslovnica Biznis Mustafić o preuzimanju Sberbanke: Postajemo najveća domaća banka

Mustafić o preuzimanju Sberbanke: Postajemo najveća domaća banka

Samir Mustafić, predsjednik Uprave ASA Banke, za N1 je govorio o preuzimanju Sberbanke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Mustafić je kazao da je kupovina ruske banke bio veliki korak unutar bankarskog sektora.
“Jedna domaća banka sa domaćim kapitalom zauzima bitnu poziciju za poslovanje. Kada smo vidjeli neizvjesnost koja se pojavila i da su klijenti izgubili povjerenje u banku, odlučili smo da stanemo i preuzmemo odgovornost da postanemo najveća domaća banka i treća najveća banka unutar bankarskog sistema. Kapaciteti daju mnoge mogućnosti, da klijente adekvatno podržavamo, da nismo ovisni od stranog kapitala i da pokažemo kapacitete da državu zajedno gradimo”, kazao je.

Ističe da Sberbanka više ne postoji.

“Ona je prošlost. Od danas je to ASA Bank d.d., a od ponedjeljka će biti integrisana u ASA Banku. Sva neizvjesnost koja je bila vezana za ruski kapital više ne postoji”, kazao je.
Mustafić navodi da se ugovorni odnosi sa postojećim klijentima neće mijenjati, te da njihovi klijenti u narednom periodu mogu očekivati i bolje uslove. Napominje i da niko od radnika neće dobiti otkaz i da planiraju i proširiti kapacitete.