Marketing

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladi entiteta RS Boris Pašalić potpisao je 18. oktobra odluku kojom daje uputstva o aktivnostima koje treba poduzeti kako bi se preuzele ovlasti od Kancelarije za veterinarstvo, Agencije za obilježavanje životinja i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, piše politicki.ba.

U dopisu on navodi da su sve te državne institucije “neustavno preuzete” od entiteta RS, te nalaže aktivnosti na formiranju svojih institucija.

Pašalić, dalje, nalaže formiranje uprave za sigurnost hrane i veterinarstvo RS, te izmjene Zakona o veterinarstvu RS, Zakona o hrani, Zakona o republičkoj upravi i Budžeta entiteta RS, kako bi se osigurala sredstva za rad novouspostavljene jedinice unutar Ministarstva poljoprivrede.
Nakon Oržanih snaga, Obavještajno sigurnosne službe, Državne agencije za istrage i zaštitu, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje, režim Milorada Dodika nastavio je s aktivnostima na de facto otcjepljenju i kroz ovaj akt koji je potpisao Pašalić.

On, kako stoji u dokumentu u posjedu politicki.ba, najavljuje i zapošljavanje novih ljudi u birokratiji, te kupovinu servera i programa za praćenje kvaliteta i sigurnosti hrane…

Ne treba sumnjati da su i neka druga ministarstva i ministri entiteta RS potpisali slične akte iz svoje nadležnosti.

No, akt ministra Pašalića predstavlja teško krivično djelo, te su pravosudni organi na potezu.