Naslovnica BiH Nakon danas postalo je jasno: Definitivno nešto smrdi u odnosu Dodika i...

Nakon danas postalo je jasno: Definitivno nešto smrdi u odnosu Dodika i Vučića

U odnosu Milorada Dodika i Aleksandra Vučića definitivno nešto smrdi.

Sedmicama se već špekulira o tome da je predsjednik Srbije stao na stranu Dodikove protukandidatkinje – Jelene Trivić. Današnja Dodikova press-konferencija potvrdila je da nešto ne štima u tim odnosima.

Prvo, čudno je da je Dodik uopće izabrao Beograd kao mjesto svoje press-konferencije. Tu je hvalio sebe i SNSD, navodni ekonomski bum RS-a, te je tvrdio da je on pobjednik Općih izbora.

Naravno, u Srbiji još uvijek ima novinara koji propituju stvarnost i koji postavljaju škakljiva pitanja.

Otkud Dodik u Beogradu
Ovaj put led je probila novinarka Radio Slobodna Evropa (RSE) koja ga je pitala otkud on da drži press u Beogradu o izborima koji su bili u BiH. I, naravno, kakav je s Vučićem.

Dodikova reakcija jasno je ukazala na to da je nervozan, da mu je mrsko što mu se pitanje o Beogradu i Vučiću uopće postavlja.

Novinarku je optužuo za antisrpstvo, pa je uznemireno počeo da ponavlja kako je sve ‘stabilno’ s Vučićem. Međutim, priznao je i da ima nerazumjevanja.

Dodik je priznao da je s Vučićem razgovarao o tim nerazumjevanjima i pokušajima da se napravi razdor.

No, šta je Dodik zamjerio Vučiću ili obrnuto?

Prema njegovim izjavama očito mu je zasmetalo to što je Vučić tokom kampanje u BiH bio neutralan.

“Bilo je očigledno da je Vučić zauzeo neutralan stav”, rekao je Dodik ističući da njemu nije ni bila potrebna podrška Vučića.
Dodik je očito očekivao jače političko naginjanje Vučića, poruke podrške i veći prostor u srbijanskim medijima. Ništa od toga nije dobio.

Zato Dodik i poručuje da nije pobijedio ‘zbog Vučića’ nego je to narod htio. Time je faktički poslao poruku i Vučiću koja ima inadžijski ton.

Zanimljiv odgovor Dodik je dao i na pitanje hapšenja kadrova SNS-a pred izbore u BiH.
Dodik je priznao da su kadrovi Vučićeve stranke radili za opoziciju u RS, ali da on ‘nije imao informacije da je to i zvanična politika SNS-a’.

Dakle, Dodik priznaje da je hapšenje faktički bilo politički motivirano i jasna poruka Vučiću, samo što se pravi(o) lud da su to njegovi ljudi. Dakle, još jedna inadžijska poruka.

Treća stvar koja Dodiku smeta jeste ta što Vučić razgovara s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom kojeg Dodik ne priznaje.

Dodik tvrdi da mu je to ‘ok’, međutim, jasno se vidi ga nervira što ignoriranju Schmidta nema podršku Srbije odnosno Vučića.

Dodik samo smeta Vučiću
S druge strane, Vučiću je očito preko glave Dodika. Srbija je posljednjih mjeseci u izuzetnoj teškoj situaciji, bar diplomatski odnosno politički.

Balansiranje između dvije strane – ruske i zapadne – ne ide mu baš najbolje, pritisak je sve veći. A, za to vrijeme Dodik se i ne trudi balansirati nego je jasno stao na stranu agresora Rusije i Vladimira Putina.

Pored toga, Dodikova priča o nezavisnoj RS i povezivanju s Kosovom nimalo ne ide u prilog Vučiću. Dodik, bar prema onome što govori, a što je i danas kazao, samo čeka da Kosovo dobije konačni status nezavisnosti. Onda bi imao temelj da kaže da i RS želi isto.

Pravljenje ove nepostojeće paralele odgovara samo Dodiku, a nikako i Vučiću. Isto tako, Vučiću ne odgovara ni to što Kosovo kao paralelu koristi Vladimir Putin i to je bilo jasno po izvještavanju tabloida koje kontrolira.

Na kraju, dok Dodik ponižava, vrijeđa i majorizira Bošnjake u RS, Vučić najavljuje Vladu Srbije s najvećim brojem Bošnjaka ikad. Također, najavluje veći broj Bošnjaka u institucijama Srbije. I u tu priču odnosno politiku, nikako se ne uklapa ono što Dodik radi u RS.

Uz sve to, simptomatično je i to što Vučić nije čestitao Dodiku navodnu pobjedu. On je jasno rekao da će sačekati zvanične rezultate. To znači da priznaje CIK, za razliku od Dodika.