Naslovnica BiH Ne obraćajte se meni, odgovorite narodu: Kakav je to ‘prihod od hadža’...

Ne obraćajte se meni, odgovorite narodu: Kakav je to ‘prihod od hadža’ i ‘prihod od kurbana’, ako nije pljačka…?!

Kakav je to „prihod od hadža“, ako nije po srijedi pljačkanje hadžija, i kakav je to „prihod od kurbana“, ako pare od kurbana nisu ukradene? – pita, između ostalog, Alispahić

Na adresu Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Fatmir Alispahić uputio je zahtjev za ispravku, kako navodi, neistinitog izražavanja. Svoj zahtjev uputio je i medijima, a u njemu navodi sljedeće:

Ne obraćajte se meni, već odgovorite narodu!

Poštovani, u skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti od klevete FBiH tražim da objavite odgovor na klevete koje su na moju čast upućene od strane Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH („Reagiranje na govor mržnje“, 15.10.2021.), u visini do 4.067 riječi koliko iznosi klevetnički pamflet.

U prvoj rečenici naveli ste da je Fatmir Alispahić na FACE TV gostovao kao „državni službenik u tuzlanskoj općinskoj administraciji“, što je zlobna konstrukcija, jer moje radno mjesto nema nikakve veze sa mojim pravom na slobodu govora na društvenim mrežama. Ja sam do 16h državni službenik, a poslije 16h slobodan građanin. Isticanje ovog podatka govori o inkvizicijskoj ambiciji Islamske zajednice da prostor svoje odmazde proširi i na otpuštanje s posla u državnim organima.

Naveli ste da sam autor „gnusnih potvora, insinuacija, konstrukcija i lažnih navoda o IZ u cjelini“, da sam „osoba srozanog moralnog i ljudskog kredibiliteta“, „poznata po govoru mržnje“, itd. Prvo, konkretni dokazi nisu laž, drugo, opasno je kad Islamska zajednica ma koga etiketira kao srozanu i neljudsku osobu, treće, govor istine nije govor mržnje.

Čak i da je sve to tako, a nije, to nema nikakve veze sa činjenicom da Islamska zajednica nije demantirala desetine dokaza koje sam iznio. Dužni ste odgovoriti narodu, a ne Fatmiru Alispahiću:

– Zašto Rijaset i reis Kavazović nisu spriječili prodaju mezarja i kriminal sa vakufima u Banjaluci (26 duluma na Rebrovcu, Imamska kuća, Hotel Palas, itd.), a dobili su desetine upozorenja od Banjalučana, odnosno, može li se osloboditi krivice nadređeni koji je znao za kriminal podređenog?

– Da li je istina da je smijenjeni banjalučki muftija Kozlić nagrađen izmišljenim radnim mjestom u Njemačkoj, kao savjetnik za halal, a za mjesečnu platu do 4.000 eura?

– Može li se reis Kavazović osloboditi krivice za zaštitu kriminalnih radnji muftije Jasmina Bekrića, s obzirom da je dobio desetine dokaza iz Australije?

– Da li je zloupotreba vakufskih dobara u činjenici da se „najveći islamski centar u državi“ gradi u selu Matuzići kod Tešnja, a ne u Banjaluci ili Bijeljini?

– Ko je dozvolio skrnavljenje nacionalnih spomenika na mezarjima Alifakovac i kod Alipašine džamije, gdje se i dalje vrše ukopi?

– Zašto Islamska zajedica nikad nije istražila objave o izdavanju munara za repetitore, o bacanju višestoljetnih nišana, o spaljivanju Kur'ana pred gasulhanom, o izgradnji trotoara preko mezarova, od zatrpavanju jednog mezarja šutom, itd.?

– Ko je zaštitio hodžu pedofila i premjestio ga na novo radno mjesto?

– Koliko je porušeno zdravih džamija i uništeno mezaristana da bi na tom prostoru građevinska mafija gradila nove?

– Po kojem osnovu su cijene dženaza ekstremno visoke, pa se narod zadužuje i diže kredite, kad su mezarja na vakufskom zemljištu, i kad sve može stati u par stotina maraka?

– S kojim opravdanjem IZ otvara firme za transport, carinu roba i ugostiteljstvo?

– Kakav je to „prihod od hadža“, ako nije po srijedi pljačkanje hadžija, i kakav je to „prihod od kurbana“, ako pare od kurbana nisu ukradene?

– Kome ostaje prihod od 150-200 maraka po kurbanu, ako se povratnici ucjenjuju da prodaju kurbane u pola cijene? Da li se kurbani kupuju iz Srbije po 100-150 maraka?

– Ko je tužio Murata Durića, Bošnjaka koji je podnio najveću povratničku žrtvu?

– S obzirom na tvrdnju da se poslovanje IZ „odvija na vrlo transparentan način“, može li javnost dobiti na uvid tabele, pa da se vidi da li je plata u Rijasetu 1.070 KM, ili po nekoliko hiljada?

– S obzirom na tvrdnju da je „iznesena brutalna neistina i konstrukcija o krađi zekata, vitara i kurbana“, te na stav da su „Ustavom Islamske zajednice, u članu 19, definirani izvori finansiranja njenog rada, a to su (…) zekat, sadekatu-l-fitr i kurbani“, da li to znači da Rijaset priznaje da se finansira od zekata, vitara i kurbana, samo što se to ne zove krađom, već „prihodima“?

– Zašto Rijaset nikad nije dao obećani odgovor na tvrdnju hafiza Kenana-ef.Musića da kao glavni imam „nije imao uvid u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa“?

– Iz kojih prihoda, pored naše sirotinje, Merhametove Narodne kuhinje hrane ilegalne migrante, koji sakrivaju svoj sumnjivi identitet, i s kojim ciljem IZ angažira po pet hodža da klanjaju dženaze poginulim migrantima, kao da su heroji, a za koje, dakle, ne znamo ni da li su muslimani?

– Ako je tačno da IZ navodno „nastoji da potpiše ugovor sa državom“, zašto ugovori o legalizmu dosad nisu potpisani tamo gdje navodnih otpora nema, u Parlamentu Federacije ili u kantonima sa bošnjačkom većinom?

– Koliko je u Saboru IZ funkcionera SDA, odnosno, koliko je uposlenika Islamske zajednice bilo na izbornim listama SDA?

– Zašto Rijaset i reis Kavazović nisu pravovremeno reagirali prema istražnim i pravosudnim organima, s ciljem da odbrane vakufsku imovinu i da zaštite Islamsku zajednicu od kompromitacije?

ODGOVORITE NARODU! – navodi u svom zahtjevu Fatmir Alispahić.