Naslovnica Globus Negator genocida Greif tvrdi da mu Njemačka nije dodijelila orden jer je...

Negator genocida Greif tvrdi da mu Njemačka nije dodijelila orden jer je Jevrej

U današnjem izdanju izraelskog lista Haaretz pisano je i o Gideonu Greifu, izraelskom historičaru koji je negirao genocid u Srebrenici i koji je trebao dobiti njemačko odlikovanje.

Njemački predsjednik na zahtjev saveznog ministra za vanjske poslove donio odluku da istraživač Holokausta i prvi čovjek komisije za Srebrenicu Republike Srpske Gideon Grief neće dobiti Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke.

O značaju ove vijesti za izraelski medij govori i činjenica da se dio članka nalazi i na naslovnoj strani Haaretzovog engleskog izdanja.

Harretz podsjeća na saopćenje njemačke Vlade u kojem se navodi da je odluku o povlačenju odluke o dodjeli odlikovanja donijela prethodna Vlada koju je predvodila Angela Merkel, sada već bivša njemačka kancelarka te se napominje da su “zaključci komisije u suprotnosti sa praksom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.” Sam Greif je u izjavi za ovu novinu komentarisao odluku njemačkih vlasti.

“Činjenica da sam Jevrej i izraelski učenjak je razlog za takve nasilne, zlobne lične napade. To je crna mrlja na Njemačkoj. Oni po drugi put ubijaju žrtve Holokausta”, kazao je Greif za kojeg Haaretz navodi da je za ovakvu odluku optužio organizaciju “Muslimanske braće” koja su navodno vodila klevetničku kampanju protiv njega.
O povlačenju odluke o dodjeli priznanja za Haaretz se oglasila i šefica bh. diplomatije Bisera Turković koja ju je pozdravila.

“Nikome ne treba dozvoliti da minimizira događaje koji su sudski i pravno utvrđeni na međunarodnim sudovima. Negiranje Holokausta i genocida u Srebrenici osnažuje počinitelje, što rezultira veličanjem osuđenih ratnih zločinaca i prijeti ponavljanjem najstrašnijih događaja u našoj historiji”, kazala je Turković.

Podsjećanja radi, a kako navodi Haaretz, Turković je nedavno pisala i izraelskom kolegi Yairu Lapidu kako bi ga pozvala da se Izrael i međunarodna zajednica uključe u smanjivanje tenzija u Bosni i Hercegovini jer, kako je navela, dugotrajne tenzije prijete da dodatno razbiju Bosnu i Hercegovinu po etničkim i vjerskim linijama. Snažno protivljenje djelovanju Greifa u proteklom periodu došlo je i iz Svjetskog Jevrejskog kongresa preko Menachema Rosensafta, pomoćnika izvršnog direktora ove organizacije.

“Odluka njemačke vlade da Gideonu Greifu ne daje Orden zasluga Savezne Republike Njemačke je sasvim primjerena. Gideon Greif se pojavio kao dijete s plakata za poricanje genocida u Srebrenici, a odavanje mu počasti, čak i u odnosu na njegov prethodni akademski rad bilo bi jednako odobravanju njegovog potpuno lažnog i moralno i jurisprudencijalno uvredljivog iskrivljavanja činjenica u vezi sa pokoljem Bošnjaka muslimana. Greifov izvještaj ide uveliko u smjeru kako bi smanjio broj žrtava u Srebrenici. Veoma zakašnjeli pokušaji Greifa i Markusa Goldbacha da se izvuku ispod njihovog katastrofalnog izvještaja su u najboljem slučaju neiskreni”, naveo je Rosensaft.

Pomenuti Marcus Goldbach, inače Greifov advokat i član Komisije odbacuje ovakve tvrdnje i pokušava pojasniti rad Komisije na čijem se čelu nalazio njegov klijent.

“Ni Greif niti bilo koji član komisije ne dovodi u pitanje broj ubijenih žrtava ili identitet tih žrtava. Naprotiv, bila su dva forenzičara koji su utvrdili da je u masovnim grobnicama na hiljade žrtava i koji su također zaključili da mora postojati još masovnih grobnica i žrtava koje su ubijene tokom granatiranja kolone koji nisu bili sahranjeni u masovnim grobnicama. Dakle, zaključak izvještaja je da nisu sve od 8.000 žrtava pogubljene, već su ubijene na drugi način”, izjavio je Goldbach.

Haaretz također navodi i riječi prof. Jelene Subotić sa Univerziteta Georgia State koja smatra da ovakva odluka njemačke Vlade nije iznenađujuća jer su brojne kontroverze bile vezane za ovu komisiju. Subotić poručuje da njemačke vlasti moraju biti veoma oprezne po pitanju ulaska u kontroverze vezane za genocid i revizionizam Holokausta jer kako kaže takva im glavobolja nije potrebna.