Naslovnica BiH ODGOVOR ZA DEPO PORTAL Stotine tužbi protiv bivših korisnika, Telemach potvrdio: Da,...

ODGOVOR ZA DEPO PORTAL Stotine tužbi protiv bivših korisnika, Telemach potvrdio: Da, tužimo ih! Evo zašto…

Paralelno sa ovim procesima, razgovaramo sa korisnicima radi pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja, kažu iz Telemacha

Kako su mediji proteklih dana pisali, dobavljač TV i internet usluga Telemach tuži korisnike koji su u januaru 2021. godine raskinuli ugovor.

Naime, kada je u januaru 2021. Telemach izgubio pravo na emitiranje kanala Arena Sport, bez prethodnog upozorenja korisnika, ombudsmeni za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini, nakon pokretanja istražnih radnji, saopćili su da svi korisnici Telemacha imaju pravo raskinuti s njima ugovor, bez plaćanja penala ili uz naknadu štete.

Tim povodom DEPO Portal kontaktirao je Telemach, te smo zatražili objašnjenje o pokrenutim tužbama.

Telemach je potvrdio da je podnio tužbe, a njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

Telemach BH, kao dio međunarodne grupacije, u potpunosti je posvećen poštivanju visoko uređenih zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini u svom poslovanju. Sa svim korisnicima imamo jasne i transparentne ugovore i opšte uslove poslovanja, odobrene od strane Regulatorne agencije za komunikacije, kojima su definisana međusobna prava i obaveze, koje poštujemo, a što očekujemo i od naših korisnika.

Od prošle godine pokrenuto je 389 sudskih procesa zbog nezakonitog raskida ugovora. Da je riječ o raskidu ugovora koji nisu bili u skladu sa zakonskom regulativom i dosadašnjom, više od decenije dugom praksom u pružanju pay tv usluga, potvrđeno je od strane Regulatorne agencije za komunikacije, institucije koja je zakonski nadležna za ovu tematiku i primjenu iste.

Paralelno sa ovim procesima, razgovaramo sa korisnicima radi pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja. Značajan dio sporova je sporazumno već riješen, a dio ovih korisnika je nastavio sa korištenjem naših usluga. Zbog činjenice da se radi o sudskim procesima koji su u toku, nismo u mogućnosti detaljnije odgovoriti na netačne navode iznesene u vašem mediju, a preuzete sa drugih portala, te ćemo pustiti nadležne organe da urade svoj posao, zaključili su iz Telemacha.