Naslovnica BiH Oglasila se Delegacija EU u BiH o Dodikovim sastancima sa Lukašenkom i...

Oglasila se Delegacija EU u BiH o Dodikovim sastancima sa Lukašenkom i Putinom

Reakciju Delegacije EU u BiH prenosimo u cjelosti.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegvoini reagovala je povodom susreta Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske sa predsjednicima Bjelorusije i Rusije Aleksandrom Lukašenkom i Vladimirom Putinom.

Dodik je tokom protekla dva dana boravio u službenoj posjeti ovim dvjema zemljama, a tom prilikom se u odvojenim susretima sastao sa Lukašenkom i Putinom.

Reakciju Delegacije EU u BiH prenosimo u cjelosti.

“Ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu, izvedena uz podršku Bjelorusije, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti, te ugrožava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost.

Dvije godine protivpravne, neopravdane invazije punog obima na Ukrajinu uzrokovale su ogromnu patnju, prije svega stradalih, ranjenih i traumatizovanih u Ukrajini, ali i ljudi širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, usljed rasta cijena hrane i energije, te povećane globalne nestabilnosti.

Režimi Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka nisu samo prijetnja stabilnosti i miru u cijelom svijetu, već i sigurnosti i slobodi vlastitih građana, te su nedavne, šokantne smrti političkih zatvorenika Alekseja Navaljnog u Rusiji i Ihara Lednika u Bjelorusiji ukazale na porast sistemske represije u tim zemljama.

Evropska unija je dogovorila 13 opsežnih paketa sankcija, bez presedana, kao odgovor na invaziju punog obima na Ukrajinu. Na najvišem nivou je jasno rečeno da je održavanje bliskih veza sa Rusijom i Bjelorusijom nespojivo s evropskim putem. Od Bosne i Hercegovine se, kao države s jasnom i kredibilnom evropskom perspektivom, očekuje da svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku uskladi sa politikama Evropske unije”, navodi se u njihovom reagovanju.