Naslovnica Globus Orban popustio, pao veliki dogovor u EU: Ukrajina dobiva ogroman paket pomoći,...

Orban popustio, pao veliki dogovor u EU: Ukrajina dobiva ogroman paket pomoći, stiže 50 milijardi eura

Svih 27 evropskih čelnika pristalo je na paket pomoći Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, prenosi BBC.

“Imamo dogovor”, napisao je Michel na X-u.

Iako se dugo najavljivalo kako će Mađarska ponovno uložiti veto i blokirati pomoć od 50 milijardi eura, čini se kako do toga nije došlo.

Informacije o tome da se postigao dogovor potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Imamo dogovor. Svih 27 lidera dogovorilo je dodatni paket podrške Ukrajini od 50 milijardi eura u okviru budžeta Evropske unije. Ovo znači postojano i dugoročno finansiranje za Ukrajinu”, rekao je Michel.

Također, Michel je naglasio kako Evropska unija preuzima vodstvo i odgovornost u podršci Ukrajini.
“Znamo šta je u pitanju i koliko je ovo važna odluka”, poručio je Michel.

Uoči samog zasjedanja brojni zvaničnici su u razgovorima s medijima upravo pitanje Mađarske i Viktora Orbana istakli kao ključni problem u postizanju jedinstva EU. Govorilo se i o alternativnim rješenjima kojim bi se u odlučivanju izbjegla Mađarska, ali čini se kako za tim nije bilo potrebe.

Optimističan uoči susreta bio je i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell koji je rekao kako je uvjeren da Mađarska neće opstruirati proces.

“Jedna je stvar neučestvovati, a druga je vršiti opstrukcije. Mađarska ne opstruiše proces”, zaključio je Borrell.

Za sada nije poznato da li su Mađari u međuvremenu dobili određene garancije ili obećanja Brisela, ali više informacija o tome će svakako biti poznato kasnije prilikom obraćanja Viktora Orbana.