Naslovnica Biznis OVO SU NAJVEĆE VOJNE KOMPANIJE U FEDERACIJI BiH: Veliki povratak na svjetsku...

OVO SU NAJVEĆE VOJNE KOMPANIJE U FEDERACIJI BiH: Veliki povratak na svjetsku scenu

Ova kompanija je lider po broju zaposlenih u ovom sektoru, na kraju prošle godine imala ih je 1.432.

Već je poznato da je domaća namjenska industrija u prošloj godini ostvarila rekordan rezultat.

BiznisInfo.ba sada donosi pregled prihoda i dobiti za prošlu godinu vodećih kompanija u ovom sektoru u Federaciji BiH, iz kojeg se vidi da je većina ostvarila veliki napredak u 2023. a neke su se i vratile na svjetsku scenu.

Prihodi Igmana u prošloj godini porasli su za oko osam miliona KM na skoro 134 miliona, ali je dobit blago smanjena na 2,7 miliona. U poređenju s drugim kompanijama, ali i uzimajući u obzir visinu prihoda, zarada kompanije je veoma skromna.

Ova kompanija je lider po broju zaposlenih u ovom sektoru, na kraju prošle godine imala ih je 1.432.

Sarajevski Pretis prošle godine je povećao prihode za oko 22 miliona KM na 76 miliona, i skoro udvostručio dobit na oko 11 miliona. Ovo je sjajan rezultat naročito ako se uzme u obzir da je kompanija 2021. poslovala s gubitkom od milion KM.

Očito je da je Pretisu vraćen stari sjaj te da kompanija vraća svjetski prestiž kakav je nekada imala, jer skoro kompletan prihod dolazi sa stranih tržišta.

Goraždanski Unis Ginex iza sebe ima sjajnu godinu. Firma je povećala prihode za oko 16 miliona na 78,5 miliona, dobit je narasla na 19 miliona maraka.

Uspješno je rasla i kompanija Pobjeda Technology Goražde, jedna od rijetkih prihvatnih kompanija u ovom sektoru koja je ostvarila prihode od 73 miliona KM u prošloj godini.

Dobro je poslovala i Pobjeda Rudet Goražde, koja je u vlasništvu turskih investitora, čiji prihodi su dostigli cifru od 40 miliona KM u prošloj godini.

Tu je još jedna goraždanska firma, što potvrđuje da je Goražde prava „baza“ namjenske industrije Federacije BiH. Naime, firma AC Unity, u vlasništvu Redže Bekte, prošle godine je imala prihode od 9,1 miliona KM, za oko dva miliona manje nego godinu ranije.

Jedna od kompanija koja je drastično povećala prihode u prošloj godini je Binas Bugojno. Ova firma lani je imala ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini. Procentualno gledajući, Binas je najviše rastao u 2023. godini po prihodima.

Ukupni prihodi Tehničkog remonta Hadžići također su značajno narasli na 11,3 miliona KM, sa 5,5 miliona koliko su bili 2022. godine. Riječ je o kompaniji koja je godinama poslovala u gubicima i praktično bila na rubu propasti. Mnogi su joj već predviđali stečaj. Sada posluje pozitivno a prihodi rastu iz godine u godinu.

Evo pregleda poslovanja ključnih kompanija u 2023. godini:
Igman

Prihodi – 133,8 miliona KM
Dobit – 2,7 miliona KM
Zaposleni 1.432
Unis Ginex

Prihodi – 78,5 miliona KM
Dobit – 19 miliona KM
Zaposleni – 787
Pretis

Prihodi – 76,5 miliona KM
Dobit – 10,9 miliona KM
Zaposleni – 439
Pobjeda Technology Goražde

Prihodi – 73 miliona KM
Dobit – 5,3 miliona KM
Zaposleni – 314
Pobjeda Rudet Goražde

Prihodi – 40 miliona KM
Dobit – 5,6 miliona KM
Zaposleni – 370
Binas Bugojno

Prihodi – 25 miliona KM
Dobit – 276 hiljada KM
Zaposleni – 335
BNT-TMiH Novi Travnik

Prihodi 13,7 miliona KM
Dobit – 311 hiljada KM
Tehnički remont Hadžići

Prihodi – 11,3 miliona KM
Dobit – 72 hiljade KM
Zaposleni – 213
AC-Unity

Prihodi – 9,1 milion KM
Dobit – 129 hiljada KM
Zaposleni – 61