Naslovnica BiH Panika u Zenici, već se kriju sporne boce kisika!? Čehić: Nemoguće je...

Panika u Zenici, već se kriju sporne boce kisika!? Čehić: Nemoguće je reći da li su ljudi umirali zbog ovoga

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona jutros je obavijestilo javnost da je formiralo predmet nakon što su objavljene informacije da se u Domovima zdravlja Zenica koristi tehnički kisik.

Naime, kako se navodi, za liječenje pacijenata s koronavirusom koristio se tehnički umjesto medicinski kisik, a sama nabavka je navodno izvršena mimo zakona.

Zanimljivo je da se odmah nakon objave ove informacije stvorila panika u zdravstvenim ustanovama u Zenici. Tako je Raportu stigla prepiska iz grupe koju koriste zadravstveni radnici.
U jednoj od poruka se navodi:

“HITNO Molim vas da sve boce za kisik iz intervencije premjestite u drugu prostoriju. Pripremite za transport…dolazi po boce u svaku ambulantu. Patronažne sa autom neka boce stave u vozila”, navodi se u poruci.

Sudeći prema tome već se sklanjuju boce sa spornim kisikom, a koje će istraživati tužioci.

S druge strane već se, zatražili smo mišljenje dr. Ermina Čehića koji je i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. On radi u Kantonalnoj bolnici Zenica.

“Ja ne mogu to zaključiti da li je to tako i onda sam tražio na Skupštini za sve zdravstvene ustanove uključujući i Kantonalnu bolnicu Zenica, Opću bolnicu u Tešnju i sve domove zdravlja da se ustanovi kakav kisik koriste”, kazao je Čehić.

Navodi kako nije bitno da li će se utvrditi da li je kisik ispravan ili nije ali da tačno zakon nalaže da se mora koristiti kisik koji je predviđen za medicinsku primjenu.

“Ako imate kisik od firme koja je ovlaštena od Agencije za lijekove, vi taj kisik dajte kao lijek. Pa i obični aspirin ne možete uzeti ako nema odobrenje za upotrebu. Hodogram kod pacijenata sa covidom izgleda ovako: On se prijavljuje i ide u Dom zdravlja gdje slika pluća, daju mu kisik i transportuju ga u bolnicu. U tom periodu on je pod kisikom koji prima iz Doma zdravlja. Pitanje je li da li dobivaju ispavan medicinski kisik i u bolnicama. I tu će biti istraga.

Tužilaštvo će odrediti ko je glavni krivac u ovome. Svaki menadžment u bolnici mora da zna od koga nabavlja. Zanima me kako se može nabaviti kisik od ustanove koja nije priložila certifikat. Svaki menadžer mora da zna da se u medicinske svrhe može primjenivati samo medicinski kisik, ne može se tehnički kisik primjenjivati”, kazao je Čehić.

Pojašnjava kao liječnik da postoji velika razlika između tehničkog i medicinskog kisika.

“Razlika između ta dva kisika je velika. Tehnički kisik ne mora da ispunjava sve uslove kao medicinski. Isključivo menadžment svake ustanove nosi odgovornost da nabavi kisik od ovlaštenog dobavljača koji ima licencu, tj dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Sasvim je nebitno hoće li neko sada ući i uzeti bocu kisika koju je već neko zamijenio i reći da je kisik ispravan tehnički. Možda je jedna boca ispravna druga nije, ali nije predviđeno da ga ta firma prodaja.

Kada nabavljate kisik od ovlaštene firme ona je dobila licencu i njen kisik je podložen mjesečnim provjerama, a kod tehničkog kisika njega niko ne kontroliše za medicinsku upotrebu. Postavlja se da li su neki smrtni slučajevi koji su se kasnije desili u vezi sa tim primanjem kisika tokom transporta ili prijema u bolnicu. Sve će pokazati istraga”, pojasnio je on za naš portal.

Koliko građana je nažalost život izgubilo, kaže da je trenutno nemoguće utvrditi.

“Nemoguće je reći koliko je građana izgubilo život zbog ovog kisika. To je stvar istrage i to nadležne institucije moraju poduzeti. U svakom slučaju, ako su primili tehnički kisik tokom transporta onda je veliko pitanje da li je to moglo uticati na konačni ishod covid oboljenja. Sigurno je da pacijentu taj kisik nije mogao pomoći.

Koliko mi je poznato kisika ima dovoljno i kisikom se bolnica u Zenici snabdjeva od firme Messer. Ona ima licencu da distribuira medicinski kisik. Ne znam za druge ustanove”, zaključio je Čehić.

Autor: RAPORT