Naslovnica Globus Poljska odbacila presudu Evropskog suda kao ucjenu

Poljska odbacila presudu Evropskog suda kao ucjenu

Poljska vlada odbacila je presudu Evropskog suda pravde (ECJ), prema kojoj ta zemlja mora platiti milion eura dnevno, smatrajući je ucjenom.

“ECJ potpuno zanemaruje i ignorira poljski Ustav i presude Ustavnog suda”, napisao je zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta na Tviteru u srijedu.

Naglasio je da Evropski sud prekoračuje svoje ovlasti.

“To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog uticaja na politički sistem naše zemlje, to je uzurpacija i ucjena,piše Kaleta, prenosi dpa.

Najviši evropski sud u srijedu je naredio Poljskoj da plati milion eura dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Evropskom unijom u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Evropskog suda pravde uslijedila je nakon što je izvršni organ EU, Evropska komisija, zatražila “finansijske kazne” kako bi se osiguralo poljsko povinovanje presudi Evropskog suda od jula.

Sud je saopćio da je kazna neophodna “u cilju izbjegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Evropske unije i vrijednostima na kojima je unija utemeljena, posebno vladavini zakona”.

Evropska komisija, koja nadzire poštovanje evropskih zakona, želi da sud sa sjedištem u Luksembourgu nametne dnevne kazne Poljskoj dok ona ne bude djelovala na poboljšanju fukncioniranja poljskog Vrhovnog suda i ukine zakone za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

Glavna tačka sporenja je diciplinska komisija Vrhovnog suda, tijelo koje vladajućoj stranci daje ovlasti da discplinira suce u korist vlasti.

U julu je Evropski sud pravde naredio ukidanje disciplinske komisije, ali ona još funkcionira.

Poljski prmijer Mateuš Moravjecki poručio je Evropskom parlamentu prošle sedmice da će komisija biti ukinuta, ali nije dao precizan vremenski okvir.

Posmatrači tvrde da nacrt zakona o ukidanju disciplinske komisije još nije uveden.

Članice EU godinama upozoravaju na ono što smatraju kršenjem demokratskih principa u Poljskoj kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa ili o slobodi medija.

Sukob je ponovo izbio početkom mjeseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju primat nad evropskim u poljima u kojima se dvije strane sukobljavaju. Moravjecki je zatražio mišljenje Ustavog suda.