Naslovnica BiH POSLANIK U BUNDESTAGU O sankcijama protiv Dodika: EU sada treba odlučiti koju...

POSLANIK U BUNDESTAGU O sankcijama protiv Dodika: EU sada treba odlučiti koju politiku će pratiti

Josip Juratović, poslanik u Bundestagu iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), kaže da je ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Baerbock s pravom pokrenula pitanje uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku
U razgovoru za srbijansku televiziju Nova, Juratović je kazao da je potrebno finansijski sankcionisati sve one poput Dodika i Orbana, koji žele EU svesti na politički populizam.

“Ministrica vanjskih poslova Njemačke je s pravom pokrenula to pitanje, jer želi da se i EU konačno odluči da li će pratiti politiku koja jača demokratske institucije, čemu teži i zapadni dio EU ili će nastaviti da gleda kroz prste, pa čak i finansijski podržava one političke snage koje bi htjele da EU svedu na politički populizam, poput Viktora Orbana”, kaže Juratović.

Naglašava da je protiv sankcija koje bi ugrožavale narod, ali pojedince kao što je Milorad Dodik i firme koje on kontroliše u svakom slučaju bi trebalo uzeti u razmatranje.

“To je jedina mogućnost da se takvi ljudi stave pod kontrolu međunarodne zajednice i onih pravila koja su neophodna da bi se demokratsko društvo stabilizovalo”, poručio je Juratović.

Podsjetimo da je nedavno u Stuttgartu boravio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se sastao s dugogodišnjim zastupnikom SPD-a u Bundestagu Josipom Juratovićem i mladim političarem Adisom Ahmetovićem, koji je od ove godine također dio Bundestaga iz ove stranke.

Tokom razgovora je ocijenjeno da su pogubni dupli standardi međunarodne zajednice prema dešavanjima u BiH te je istaknuto da se pregovori o budućnosti naše zemlje pod hitno moraju vratiti u institucije.

Razgovarano je o modalitetima sankcija za pojedince koji intenzivno rade na rušenju ustavnog poretka i razgradnji države te je naglašeno da su sada na potezu tužilaštvo i sud kako bi se stalo ukraj separatističkim politikama.