Naslovnica Globus POSTUPAO SUPROTNO USTAVU: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i...

POSTUPAO SUPROTNO USTAVU: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

05.01.2022., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic odrzao je konferenciju za medije na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ustavni sud Hrvatske je odlučio danas da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Milanović, za razliku od Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade, navodi Hina, prenosi Tanjug.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Hrvatske ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

Sud je dodao da je ustavni položaj predsjednika Hrvatske nespojiv sa položajem učesnika u izborima za hrvatski sabor.

Milanović, kako se ističe, ne može biti mandatar ni premijer čak ni ako podnese ostavku na mjesto predsjednika.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utjelotvorena u Ustavu.

Tokom cjelokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše vrijednosti Ustava, zaključio je Ustavni sud.

“Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlašćenja u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih opštih nadzornih ovlašćenja kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsjednik Hrvatske, a da prethodno, u skladu sa Upozorenjem od 18. marta 2024, nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsjednik vlade”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Za ovu odluku glasalo je devet sudija, troje je bilo protiv, a jedna članica Ustavnog suda je bila odsutna.