Naslovnica BiH Radnici Krivaje u iščekivanju rješenja statusa ovog zavidovićkog giganta

Radnici Krivaje u iščekivanju rješenja statusa ovog zavidovićkog giganta

Radnici Krivaje s nestrpljenjem očekuju 26. januar, za kada je najavljeno novo ročište o statusu ovog proizvodnog giganta i to nakon što su tri ranija termina ročišta poništena iz njima nepoznatih razloga.
U razgovoru za Klix.ba Senad Šabić, jedan od radnika zavidovićke Krivaje, je kazao da je čitava situacija odgađanja ročišta dovela do toga da je fabrika “ni na nebu ni na zemlji”.

“Mi smo naše dokaze dostavili, ali sve je do sudstva. Ročište je do sada odgođeno čak tri puta. Radnici žele da sud odradi svoj dio posla na osnovu dokaza koje smo im poslali. Želimo da se raskine ugovor jer je ova privatizacija nelegalno provedena. Imamo i odluku komisije Vlade FBiH, koja je u rješenju navela da je privatizacija urađena na nelegalan način i da nisu ispunjeni uslovi”, kazao je Šabić.
Dodao je da su radnici s firmom “gurnuti” u privatizaciju. Ističu da zaslužuju obeštećenje ako je privatizacija nelegalna, a ako je legalna, da oni koji su izvršili “kupovinu” Krivaje trebaju uraditi sve što je navedeno u ugovoru, a ne samo što im odgovara.
“Oni žele uknjižiti imovinu, ali to ne mogu uraditi dok je ne plate. Ljudi stiču pravo na penziju, Vlada Federacije BiH se tim ugovorom obavezala da će to uvezati i ispuniti, ali to još nije urađeno. Vlada čeka novac da ga prebaci kantonu kako bi uplatio sve za penzije. Međutim, ispaštaju radnici”, dodao je naš sagovornik.
S obzirom na to da je slučaj na sudu, imovina je zaključana u pogonima, a procijenjena vrijednost imovine po kupoprodajnom ugovoru je oko 8,7 miliona KM.
“Kupci” Krivaje su, kako nam je rečeno, platili oko 1,8 miliona KM, preuzeli su i reprogram kredita oko 6 miliona, a Razvojna banka, koja je bila neka vrsta garanta, radnike je informisala da je plaćeno samo oko 60.000 KM kamata.
Radnici Krivaje se nadaju da će ročište zakazano za 26. januar biti održano te da neće po 4. put biti odgađano iz određenih razloga.