Naslovnica Biznis Radnici preduzeća iz Gradiške poštom dobili otkaz!

Radnici preduzeća iz Gradiške poštom dobili otkaz!

Dugovanja sporne firme oko 7 miliona KM

Radnicima “Nova DIPO” Gornji Podgraci iz Gradiške poslana su rješenja o otkazu putem pošte, no niko neće da primi, rekao je Miroslav Stanić, predstavnik radnika ovog preduzeća, koji kaže da je prošlo mjesec i po otkad su poslati kući, a još uvijek nemaju nikakva primanja.

On ističe da ne znaju šta da rade, a s obzirom na to da nemaju osiguranja niti se mogu liječiti.

– Juče je narodni poslanik Radislav Dončić pitao ministarku finansija RS Zoru Vidović kakvo je stanje sa drvnom industrijom, a ona je rekla da Poreska uprava RS treba da ide u prinudnu naplatu. Dončić je tada rekao da ‘Nova DIPO’ duguje oko sedam miliona KM. Sada ćemo da vidimo šta će se riješiti, ali ne vjerujemo nikome dok nešto ne urade – istakao je Stanić.

Dodaje da su bili na sastanku sa vlasnikom ovog preduzeća, Ljubomirom Ćubićem i njegovom kćerkom, na kojem im je dato obećanje da će se nešto riješiti, no i dalje nema nikakvog pomaka.

– Od 31. januara je ovako, stižu računi, ne može se ovako izdržati. Planiramo se sastati i sa gradonačelnikom Gradiške, koji je prethodno rekao da će nam pomoći koliko može. Nama je bitno da možemo ići na biro, da imamo primanja. Ostalo nas je stotinjak radnika, i nekih dvadesetak penzionera koji ne mogu ostvarivati svoja prava. Ali, treba živjeti svaki dan, znate koliko košta samo jedan hljeb, a tek nešto drugo – ističe Stanić.

Prema njegovim riječima, bitno im je da im daju rok do kad bi sve trebalo trajati, a kako bi značo šta će dalje i kako će preživjeti.

Iz Poreske uprave Republike Srpske rekli da su ukupne dospjele neizmirene obaveze “Nova Dipo” Gornji Podgradci, Gradiška, zaključno sa 31. januarom iznosile 7,6 miliona KM.

– Ovaj poreski obveznik je za te obaveze imao odobreno rješenje o odgođenom plaćanju od strane Ministarstva finansija Republike Srpske. Međutim, ‘Nova Dipo’ nije redovno izmirivao obaveze po odobrenom rješenju o odgođenom plaćanju, o čemu je Poreska uprava RS obavjestila Ministarstvo finansija RS, koje je taj reprogram i raskinulo. Pored toga, Poreska uprava Srpske je pokrenula postupak prinudne naplate i blokirala račun ‘Nova Dipo’ – pojasnili su iz Poreske uprave RS

Takođe, kako dodaju, sva pokretna imovina ovog preduzeća, popisana u registru zaloga biće predmet prodaje.

– To će biti iskorišteno za izmirenje dospjelih a neplaćenih obaveza ovog poreskog obveznika, a ići će se i u prodaju nepokretne imovine ‘Nova Dipo – zaključuju iz Poreske uprave RS.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, 31. januara Skupština “Nova DIPO” u potpunosti je obustavila rad ovog društva. Inače, u odluci koja je u našem posjedu piše da društvo “Nova DIPO” Gornji Podgradci nema ekonomskih uslova za obavljanje djelatnosti i nastavak proizvodnog procesa, pišu Nezavisne.